<
>

Xavi bij presentatie: "We mogen niet verliezen of gelijk spelen"

Xavi is gepresenteerd als nieuwe trainer van FC Barcelona. Onder toeziend oog van duizenden fans in Camp Nou tekende de nieuwe coach zijn contract tot en met 2024.

Bij zijn opkomst op het heilige gras van het grootste stadion van Europa, klinkt een enorm applaus. Samen met president Joan Laporta betreedt hij het veld, waar zijn contract al klaarligt. Eerst krijgt hij de gelegenheid om de fans toe te spreken.

“Ik ben geëmotioneerd. Ik wil jullie bedanken en de club. Jullie (de fans, red.) zijn geweldig. We zitten in een moeilijke situatie, economisch en sportief, maar ik heb er enorm veel zin in. FC Barcelona is de grootste club van de wereld en we gaan proberen om elke wedstrijd te winnen, want we mogen niet gelijk spelen of verliezen. Ik ben heel blij dat ik bij Barcelona mag werken”, aldus de 41-jarige clublegende, die zijn toespraak eindigt met de woorden: “Visca Barca, Visca Catalunya”.

Xavi Hernández is immens populair bij de Catalanen. Hij speelde 17 seizoenen voor FC Barcelona en won alles wat er te winnen viel. Hij groeide uit tot aanvoerder en was onder andere het gezicht van het 'Tiki-Taka'-voetbal van Pep Guardiola tussen 2008 en 2012.

'Terug thuis'

Na de presentatie van Xavi volgde een persconferentie, waar ook president Laporta aanschoof. Daarin zei de oud-middenvelder: "Ik ben terug thuis. Ik denk dat we heel hard moeten werken om onze waarden te kunnen laten zien, zoals de afgelopen jaren, maar ik wil de club bedanken voor het vertrouwen." Ook kijkt hij terug op de eigen trainers, die hij in het verleden had en heeft daarbij mooie woorden over een aantal Nederlanders: "Van Gaal, Rijkaard, Pep Guardiola, Luis Enrique. Ik heb dingen van ze opgepikt. Ik had het geluk dat ik met ze heb gewerkt en dat ze mij dingen hebben bijgebracht, net zoals Johan Cruijff. We zijn allemaal jongens van Cruijff. Ik ga proberen om enkele ideeën, die zij mij hebben bijgebracht tijdens mijn eigen carrière, op mijn manier proberen over te brengen op de spelers."

'Goede relatie'

President Laporta noemt de presentatie van Xavi een mooie dag in de geschiedenis van de club: "Xavi als trainer kent de cultuur van Barcelona aan. Je zag het aan de fans in het stadion. De vreugde, de verwachtingen. Xavi is een kind van de club. Ik heb altijd geweten dat hij trainer van FC Barcelona zou worden. Hij is een fantastisch mens. We hebben het veel over de club gehad en over voetbal. We hadden met Koeman een trainer die de club ook goed kende, maar de resultaten waren niet goed en moesten we hem ontslaan. Daarna wist ik dat dit het moment was om Xavi aan te stellen."

Zelf heeft Xavi Hernández ook een enorm goede band met de president. "Toen Joan (Laporta, red.) belde wist ik dat dit het moment is. Ik had geen twijfel, ook al woonde ik heel fijn in Qatar. We hebben twee kleine kinderen die het goed hadden, dus dat was wel moeilijk. Maar ik heb een goede relatie met Joan. Hij is een van de beste presidenten, die deze club heeft gehad. Hij is altijd eerlijk. Ik heb heel veel vertrouwen in hem en deel zijn ideeën over de club."

FC Barcelona's eerste wedstrijd is in eigen huis tegen stadgenoot Espanyol. Daarover zei de nieuwe coach: "We hebben twee weken voor de derby. Het is een zware klus en we moeten heel hard werken. Barca zit niet in de beste periode van de geschiedenis van de club, maar alsnog moeten we winnen, want wij zijn Barcelona. Daarom is dit een van de moeilijkste clubs om te coachen. Het is niet alleen winnen, maar ook goed spelen. Hier nemen ze geen genoegen met 1-0 overwinning in de laatste minuut."