<
>

Dallinga-dependencia in Kralingen

Op 6 mei 2021 tekende Thijs Dallinga een contract voor twee jaar met een optie voor nog een jaar bij Excelsior. Dallinga had op dat moment al vlieguren gemaakt in het betaalde voetbal, eerst bij FC Emmen en daarna bij FC Groningen. Hoewel hij te boek stond als een talent bij beide clubs, was Dallinga nog relatief onbekend. Maar met zijn vierklapper tegen Telstar, de tweede vierklapper van dit seizoen, heeft hij zichzelf voor de zoveelste keer op de kaart gezet.

Goede keuze

Hoewel FC Groningen hem een nieuwe aanbieding deed, koos Dallinga voor het avontuur in de Keuken Kampioen Divisie. ''FC Groningen heeft mij een nieuwe aanbieding gedaan, maar ik denk dat de kans op speeltijd bij Excelsior groter is en daarom heb ik deze keuze gemaakt'', zei de aanvaller destijds. Veertien duels en zestien doelpunten later, kan al in november de conclusie worden getrokken dat het voor beide partijen een goede keuze is gebleken. De 21-jarige Dallinga heeft zich namelijk ontpopt tot het fenomeen van Kralingen. Zijn cijfers in de Keuken Kampioen Divisie zijn zo goed, dat menig Eredivisie-spits verbleekt bij de gedachte om deze te evenaren. De competitie statistieken van Thijs Dallinga: vijftig schoten, dertig op doel, zestien goals.

Zelfs beter dan Mühren

Voordat het seizoen begon hadden vele fans hun hoop gevestigd op gerenommeerde Keuken Kampioen Divisie-namen als Robert Mühren, Thomas Verheydt en Ralf Seuntjens. Zij doen het ook dit seizoen weer naar behoren, maar worden toch overtroffen door één man. U raadt het al: Thijs Dallinga. De spits heeft dit seizoen slechts 72 minuten nodig om het net te vinden. De beste score uit de Keuken Kampioen Divisie.

16 van de 32

Waar menig verdediger in de Keuken Kampioen Divisie badend in het zweet wakker zal worden op de avond voor hij tegen Excelsior speelt, zullen de supporters van de club uit Kralingen met een heerlijk gevoel slapen. Zij weten dat als Dallinga speelt, de doelpunten volgen. Sterker nog, Dallinga moet bijna wel spelen, wil Excelsior een doelpunt maken. De spits is verantwoordelijk voor de helft(!) van alle doelpunten van Excelsior. Vergeet Messi-dependencia, in Kralingen heeft men last van Dallinga-dependencia. Overigens is hij niet de enige. Ook Roy Kuijpers van FC Den Bosch en Jellert van Landschoot van Helmond Sport zijn voor de helft verantwoordelijk voor de doelpuntenproductie van hun team.

Niet in alles de beste

Toch is Dallinga niet de absolute koning van de Keuken Kampioen Divisie. Bij de stastistiek van 'expected goals' scoort de 21-jarige spits een keer niet als beste. 'Expected goals’ is een statistische maat voor het verwachte aantal goals van een speler of team. Bij een xG wordt bij elke afzonderlijke doelpoging een waarde toegekend, gebaseerd op de kwaliteit van deze poging. Deze geeft aan hoevaak er gemiddeld genomen gescoord wordt vanuit een bepaalde positie. Hoewel hij bij deze statistiek niet de nummer één is, presteert Dallinga ook hier boven verwachting.

Net als alle Excelsior-supporters, hoopt de neutrale fan dat Dallinga fit blijft. ''Excelsior heeft de ambitie om terug te keren naar de Eredivisie en ik wil ook naar dat niveau. Dat is dus een mooi doel om gezamenlijk aan te werken'', zei Dallinga op 6 mei 2021. Met een tweede plek doen de Kralingers het geweldig. Of ze de Eredivisie daadwerkelijk gaan halen, is nog even afwachten. Als Dallinga zijn huidige vorm vasthoudt, maakt hij in ieder geval een grote kans om in de Eredivisie te voetballen. Het fenomeen van Excelsior is rijp om te spelen op het hoogste niveau van Nederland.