<
>

Weerzien van oude bekenden bij topper Feyenoord - AZ

Arne Slot wacht een beladen dag. Voor het eerst sinds zijn vertrek bij AZ op 5 december 2020 staat de Feyenoord-trainer tegenover de club waar hij na een vruchtbare samenwerking van bijna 3,5 jaar werd ontslagen.

Op 1 december 2020 meldde Slots voorganger Dick Advocaat aan de clubleiding dat hij zijn contract bij Feyenoord niet zou gaan verlengen. De geruchtenmolen draaide overuren. Wie zou de vrijgekomen functie als hoofdtrainer in Rotterdam-Zuid gaan bekleden? Eén naam keerde telkens terug: Arne Slot, die op dat moment nog hoofdtrainer bij AZ was.

Enkele dagen later, op pakjesavond, kon Slot zijn biezen pakken. Volgens de clubleiding van AZ kon hij niet meer zijn volledige focus op zijn prestaties met de Alkmaarders houden. Slot zou toen al in het diepste geheim in verregaande onderhandelingen zijn met technisch directeur Frank Arnesen van Feyenoord. Toen AZ daarvan hoorde, kwam het stoom uit de oren bij technisch directeur Max Huiberts en algemeen directeur Robert Eenhoorn.

Tien dagen na zijn congé bij AZ werd Slot definitief aangesteld als Feyenoord-trainer, per 1 juli 2021. Slot tekende in Rotterdam een contract voor twee jaar met een optie op nog een jaar. Niet veel later werd bekend dat zijn oude adjudant Marino Pusic met hem mee zou komen. Toen AZ daarvan hoorde, werd ook Pusic in Alkmaar subiet bedankt voor bewezen diensten.

Inmiddels oogsten Slot en Pusic al maandenlang lof bij Feyenoord. Ze laten de Rotterdammers meer aanvallen dan vorig seizoen, met meer druk op de helft van de tegenstander. Hoewel Feyenoord dit seizoen na elf speelronden op dezelfde plaats staat als vorig jaar, is het geloof in een goede afloop van het seizoen groot. Bij de fans én bij de directie. Arnesen noemde Slot niet voor niets al zijn ‘beste aankoop’.

Clash

Max Huiberts zal die woorden knarsetandend hebben aangehoord. De directeur voetbalzaken van AZ was absoluut niet te spreken over de manier waarop zijn Feyenoord-collega Slot eind vorig jaar stiekem benaderde. Tegenover onze camera liet hij weten dat Arnesen hem de avond vóór het definitieve ontslag van Slot bij AZ nog had proberen te bellen, nadat het nieuws over de gesprekken tussen de trainer en Feyenoord was uitgelekt. "Ik had toen geen behoefte meer om Frank te spreken. Als je het nieuws eerst uit de media moet vernemen en je krijgt vervolgens nog iemand aan de telefoon die waarschijnlijk een lulverhaal gaat ophangen... Daar had ik niet zo'n behoefte aan."

Op 24 januari dit jaar ging AZ voor het laatst op bezoek in de Kuip. Feyenoord verloor met 2-3 van de Alkmaarders, die daarmee sportieve wraak namen na de Slot-soap. De gemoederen liepen die dag in de Kuip hoog op, zij het meer buiten het veld dan erbinnen. Huiberts en Arnesen kregen het in de catacomben verbaal met elkaar aan de stok, nadat Huiberts en Eenhoorn de tribune hadden verlaten zonder Arnesen (die ze op hun weg naar de uitgang passeerden) een blik waardig te gunnen.

Weerzien

Feyenoord – AZ is niet alleen voor Slot een weerzien met zijn oude club. Bij Feyenoord staan ook twee spelers onder contract die ‘groot’ zijn geworden bij AZ. Topscorer van de Eredivisie Guus Til en Alireza Jahanbakhsh treffen voor het eerst hun oude werkgever. De op huurbasis van Spartak Moskou overgenomen Til is afkomstig uit de jeugdopleiding van AZ, waarvoor hij in 96 officiële wedstrijden 28 keer scoorde en 12 assists afleverde. In 2019 maakte hij de op twee na duurste uitgaande transfer van AZ. Til vertrok voor 18 miljoen euro naar Rusland. Zijn avontuur daar werd geen succes. Zijn seizoen bij Feyenoord is dat vooralsnog wel. In zijn eerste 20 wedstrijden was de aanvallende middenvelder al goed voor 13 doelpunten en 2 assists.

Alireza Jahanbakhsh kwam in 2015 van N.E.C naar AZ en beleefde in het seizoen 2017/‘18 een topjaar bij AZ. Hij werd topscorer van de Eredivisie met 21 doelpunten en verkaste vervolgens naar Brighton and Hove Albion. Ook hij bracht enorm veel geld in het Alkmaarse laadje. Met 19 miljoen euro werd hij de op één na duurst uitgaande transfer. Alleen Vincent Janssen leverde nóg meer op voor AZ (22 miljoen euro). Net als Til wist Jahanbakhsh zijn hoge transfersom buiten Nederland niet waar te maken en keerde hij afgelopen zomer bij Feyenoord terug in de Eredivisie. Daar kreeg hij de zware taak om de naar de aartsrivaal vertrokken Steven Berghuis op te volgen. In Europa wist hij in zeven wedstrijden voor Feyenoord al vier keer te scoren, maar in de Eredivisie wil het nog niet vlotten. De rechtsbuiten scoorde dit seizoen nog niet in competitieverband.

Clasie en Martins Indi

Oud-Feyenoorders Jordy Clasie en Bruno Martins Indi zullen ook met speciale gevoelens toeleven naar de komende wedstrijd van AZ. Beiden braken vanuit Varkenoord door in Feyenoord 1. Ze zijn al bijna twintig jaar lang vrienden en speelden vanaf de C1 in hetzelfde elftal. Clasie zei in februari van dit jaar tegenover RTV Rijnmond: “Feyenoord is een heel belangrijk onderdeel van m’n leven en carrière geweest. Ik ben daar groot geworden en opgegroeid, dus het is logisch dat ik daar heel mooie momenten hebt gekend.”

Tussen 2012 en 2014 stonden Clasie en Martins Indi vaak samen op het veld bij Feyenoord, waar ze uitgroeiden tot international. Na het WK in Brazilië dwongen ze een transfer naar het buitenland af. Martins Indi ging vlak na het toernooi naar FC Porto en Clasie vertrok een jaar later naar het Engelse Southampton, waarna hij in het seizoen 2018/’19 voor even op huurbasis terugkeerde op het oude nest. Daarna maakte hij een transfervrije overstap naar AZ. Een jaar later kwam Bruno Martins Indi op huurbasis van Stoke City naar Alkmaar. Afgelopen zomer nam AZ hem definitief over. Net als Clasie is hij dit seizoen een onbetwiste basisspeler onder Pascal Jansen.

De wedstrijd tussen Feyenoord en AZ is zondag om 14:30 uur LIVE te zien op ESPN.