<
>

Opgelucht ADO gered van ondergang: Amerikaanse overname rond

ANP Foto

ADO Den Haag heeft een nieuwe eigenaar: Bolt Football Holdings. De Haagse volksclub meldt dat er een akkoord is bereikt met de Amerikaanse investeringsmaatschappij over de volledige overname.

Met deze overeenkomst lijkt ADO gered van faillissement en andere problemen. De papieren moeten wel nog worden gecontroleerd door de licentiecommissie van de KNVB.

Bolt Football Holdings is ook de eigenaar van onder meer de clubs Waasland-Beveren (België) en Estoril (Portugal). De investeringsmaatschappij bekeek vorige week de boeken en kwam vervolgens met een bod.

Met het geboden geld kan de club uit de Keuken Kampioen Divisie de schulden aflossen. Volgens het AD komt het Cars Jeans Stadion niet in handen van de club, dat blijft van de gemeente. ADO Den Haag blijft als zoals voorheen toezicht houden op de naam, het logo, de clubkleuren en de locatie van de wedstrijden. De licentie gaat ook naar ADO zelf.

Opluchting

Directeur Edwin Reijntjes is opgelucht: "De onderhandelingen zijn vlot verlopen. De mensen van GFH werden door alle geledingen van de club geïnformeerd. Er was direct een klik. We hebben een partij gevonden die ADO Den Haag verder gaat helpen. Ik heet onze nieuwe eigenaar van harte welkom.''

Einde aan roerige periode

ADO degradeerde afgelopen seizoen uit de Eredivisie. Dankzij steun van de gemeente Den Haag wist de club de begroting voor dit seizoen rond te krijgen en te voorkomen dat de proflicentie zou worden ingetrokken.

Met de overname komt voor ADO een einde aan een roerige periode in Chinese handen. United Vansen nam de club in 2015 officieel over. De overname verliep moeizaam, omdat het maanden duurde voordat de Chinezen de beloofde 8 miljoen euro overmaakten naar de vorige eigenaar Mark van der Kallen.

Ook daarna was er vaak gedoe over geld en uitgestelde betalingen. Het leidde twee keer tot een kort geding, de laatste in april van dit jaar. De rechtbank in Den Haag oordeelde toen dat United Vansen 2 miljoen euro moest overmaken aan ADO. Het Chinese bedrijf was op dat moment al druk bezig om een koper te vinden voor de club.

United Vansen onderhandelde onder meer met World Soccer Holdings, investeringsmaatschappij Cosinus Group Capital Partners en een groep rond clubicoon Martin Jol en vastgoedondernemer Jeroen Lentze. De club zelf sprak met miljonair Ad Nederlof.