<
>

Messi haalt uit naar Laporta en hoopt op terugkeer bij Barça

Lionel Messi heeft fel uitgehaald naar Joan Laporta. De president van FC Barcelona vertelde de Spaanse media onlangs dat hij deze zomer tot het einde van de transfersoap hoopte dat Messi voor niets zou willen blijven spelen voor de club waar hij groot werd. Onzin, zegt Messi nu in een uitgebreid interview met Spaanse krant Sport. Ook hoopt hij ooit als technisch directeur terug te keren in Camp Nou.

Ongepast en onnodig

Met dikke tranen in de ogen nam Messi op 8 augustus, tegen zijn zin, afscheid van Barcelona. Naar Paris Saint-Germain. Hij had geen keus, zo voelde het voor de superster. Om nu als een soort van Judas te worden neergezet, daar is hij op zijn zachtst gezegd niet blij mee. "Ik heb er alles aan gedaan om te blijven. Niemand heeft mij ooit gevraagd om het gratis te doen. Ze hebben gevraagd 50% salaris in te leveren. Geen probleem. We wilden de club nog wel meer helpen. Ik en mijn gezin wilden dolgraag blijven. Daarom zijn de woorden van de president ongepast en onnodig. Het doet pijn. Het is net als de bal verspelen en geen verantwoordelijkheid nemen voor de consequenties. Het zet mij in een kwaad daglicht. Dat verdien ik niet."

Laporta oreerde in een speech vorige maand "Ik ben niet boos op Messi, omdat ik hem waardeer. Ik hoopte tot de allerlaatste minuut dat Messi zou zeggen dat hij gratis voor ons wilde spelen, maar we kunnen dat niet verlangen van een speler van zijn kaliber."

Technisch directeur Messi

Het lijkt een definitieve breuk tussen de voorzitter en de voormalig vedette van de Catalaanse topclub. Maar ooit keert Messi terug bij zijn oude liefde, desnoods dan maar na het tweede Laporta-tijdperk. Waarom weten we: "Ik hou van de club". Hoe en wanneer, dat blijft ongewis. Maar ooit zal FC Barcelona de verloren zoon weer in de armen sluiten. "Ik heb altijd gezegd dat ik de club dolgraag wil helpen. Dat ik een rol wil spelen binnen Barcelona. Ik weet niet wanneer, maar ik zou ooit graag technisch directeur willen worden. Of dat gebeurt en of dat bij Barcelona gebeurt, weet ik niet. Als er een kans is, wil ik terugkeren en helpen waar ik kan. Omdat het de club is waar ik van hou. Ik hoop dat ze het goed doen en de beste van de wereld blijven."

Parijs

Dat Messi het niet naar zijn zin zou hebben in Parijs wil hij ook nog wel even ontkrachten in het uitgebreide vraaggesprek. "Ik hield van het leven in Barcelona en de club. Ik mis echt alles, maar dat betekent niet dat ik hier niet gelukkig ben. In tegendeel. Ik heb me enorm goed aangepast. We hebben het naar ons zin. Maar natuurlijk mis je mooie dingen. Juist omdat ze zo mooi zijn."

Champions League

Het grote doel met PSG is het winnen van de Champions League. Na de transfer van Messi leek dat een formaliteit. Opnieuw samenspelen met vriend Neymar, met ondersteuning van Kylian Mbappé... Dat is alleen nog maar de voorhoede van de peperdure Parijse ploeg. "We zijn natuurlijk één van de topkandidaten. Maar niet de enige. Iedereen praat over ons, vanwege de spelers. Maar andere clubs hebben teams die al jaren bij elkaar zijn en clubs die ook grote namen hebben gehaald." Hij komt met een opsomming: "Manchester United, City, Bayern München, Liverpool, Atlético Madrid of Chelsea. Er zijn vele clubs die de Champions League kunnen winnen. Het is geen makkelijk toernooi. Alles moet meezitten. Maar wij zijn wel kandidaat."

WK Qatar

En eigenlijk heeft Messi zijn grootste prijs dit jaar al gewonnen. Ook toen hij met Argentinië de Copa América won zagen we diezelfde dikke tranen, nu van vreugde. Eindelijk een hoofdprijs met zijn land. Waar hij zo naar snakte. Het zou toch wat zijn als de 34-jarige Messi, die velen toch al zien als de allergrootste, in zijn nadagen met PSG de Champions League nog even zou winnen om daarna met Argentinië wereldkampioen in Qatar te worden. Over een mooie herfst gesproken. "Na het winnen van de Copa America na zoveel mislukte pogingen zijn de verwachtingen hooggespannen. Maar we hebben weinig tijd over en we zijn ver verwijderd van het niveau van een titelkandidaat. Er zijn op dit moment betere nationale teams. Maar we zijn op de goede weg. De dynamiek en de teamspirit zijn terug. Daar heeft de winst van de Copa wel in meegeholpen. Dat kan ons ver brengen."