<
>

Lading aan tegentreffers doet PSV nog niet de das om

PSV kwam als één van de winnaars uit het weekend: het gat met koploper Ajax is nog maar twee punten. In de euforie van de vijfklapper zijn de twee tegendoelpunten van FC Twente verwaarloosbaar. Toch verdwijnen ook die in de statistieken en veroorzaken ze een opvallende trend.

De Eindhovenaren moesten in 11 speelronden al 19 tegentreffers incasseren. Vorig seizoen was dat getal bij de winterstop pas bereikt. En dat terwijl de ploeg van Roger Schmidt relatief weinig kansen toestaat. Ook de hoofdtrainer vindt het lastig om de vinger op de zere plek te leggen.

Weinig kansen nodig

''Hoe dat komt, is moeilijk te zeggen,' zei Roger Schmidt na de wedstrijd. ''Aan het begin waren we heel erg goed in verdedigen, tactisch gezien, als een team. We bewaken de gevaarlijkste ruimtes niet goed. Maar de vorm van de spelers is op dit moment ook niet top. Dat zijn een aantal redenen. Dan heeft de tegenstander vaak niet veel kansen nodig om te scoren, dat zag je tegen Twente ook weer.''

Het klopt inderdaad dat de tegenstanders van PSV weinig kansen weten te creëren, maar toch wist bijna elke club het net te vinden. Sterker nog: alleen PEC Zwolle, Fortuna Sittard, SC Cambuur en Go Ahead Eagles moesten vaker de bal uit het net vissen dit seizoen. In de laatste acht thuiswedstrijden moest PSV steeds minimaal één keer een tegendoelpunt verwerken, dat gebeurde voor het laatst in het seizoen 1968/1969.

Dat zijn opvallende cijfers, aangezien alleen Ajax en Feyenoord minder schoten op doel toestonden. En de expected tegengoals staan totaal niet in verhouding met het werkelijke aantal tegendoelpunten. Een opvallende club in het rijtje met beste defensieve teams is overigens Heracles Almelo. Ondanks de dertiende positie kreeg de club relatief weinig schoten tegen.

Deze statistieken spreken niet in het voordeel van sluitpost Joël Drommel. Van de keepers die minstens de helft van de wedstrijden in actie kwamen, heeft Drommel het laagste reddingspercentage van de Eredivisie: 45,4 procent. Hij wordt gevolgd door Peter Vindahl (54,6%), Sonny Stevens (56,9%), Janis Blaswich (61,3%) en Markus Schubert (61,4%).

Aan de andere kant loopt de aanval van PSV bij vlagen als een tierelier: de Eindhovenaren schoten het meest op doel van alle Eredivisieclubs. Alleen Ajax wist vaker te scoren. Daarin is het verbeterpunt duidelijk: de effectiviteit van de schoten moet omhoog. De schotconversie van PSV is 16,9%, die van Ajax 23,9%.

Donderdag wordt tegen AS Monaco duidelijk of Schmidt zijn formatie weer eens de nul ziet houden. Zondag treft PSV in de Eredivisie een venijnige tegenstander, Fortuna Sittard. De Limburgers behoren tot de nauwkeurigste schutters van de Eredivisie.

AS Monaco - PSV is donderdag vanaf 18:45 uur LIVE te zien op ESPN 2.
Fortuna Sittard - PSV is zondag vanaf 14:30 uur LIVE te zien op ESPN.