<
>

Presterende promovendi: N.E.C, Go Ahead en Cambuur in bijzonder rijtje

Wie had dat gedacht? Twee van de drie promovendi zien zich na speelronde 11 terug in het linkerrijtje in de Eredivisie. N.E.C. bevindt zich op een heel knappe zevende plaats, Go Ahead Eagles staat daar een plaatsje onder.

Alleen SC Cambuur valt met een elfde positie net buiten de top-9. Op doelsaldo weliswaar, want de club uit Leeuwarden heeft even veel punten als nummer negen AZ, dat wel nog een wedstrijd te goed heeft.

Cambuur werd afgelopen seizoen kampioen van de Keuken Kampioen Divisie, Go Ahead eindigde als tweede, waarna N.E.C. in de play-offs promotie afdwong. Degradanten VVV-Venlo, ADO Den Haag en FC Emmen bewandelden de omgekeerde weg van de Eredivisie naar de eerste divisie.

Toekomstmuziek

Alle drie de promovendi hadden voorafgaand aan het seizoen hoogstwaarschijnlijk blind getekend voor hun huidige positie op de ranglijst. Als promovendus is het lang niet altijd makkelijk om meteen te concurreren met clubs die al jarenlang in de hoogste competitie spelen.

Sterker nog, uit de statistieken blijkt dat het maar weinig clubs uit de eerste divisie is gegeven een stabiele Eredivisionist te worden. Deze eeuw is liefst 67 procent van gepromoveerde clubs binnen drie jaar al gedegradeerd. 56 procent is zelfs na twee seizoenen weer verdwenen van het hoogste niveau. Een derde van de clubs is na één jaar helemaal terug bij af.

Voor N.E.C., Go Ahead en Cambuur is dat nog verre toekomstmuziek. De clubs zijn - sportief en financieel - maar wat blij eindelijk terug te zijn in de Eredivisie. En dat doet ze zichtbaar goed. Alle seizoenskaarten waren voor de start van het seizoen al snel uitverkocht, dus de stadions zitten wekelijks vol. De spelers lijken vleugels te hebben gekregen van de stap hogerop en de steun van de twaalfde man.

De statistieken wijzen dan ook uit dat de drie gepromoveerde clubs op weg zijn naar een heel mooi seizoen. Namelijk: van de 46 promovendi in de Eredivisie sinds 2000/01, staan N.E.C., Go Ahead en Cambuur in de top 10 beste gepromoveerde ploegen na elf speelronden. De Nijmegenaren, onder leiding van Rogier Meijer, moeten slechts twee eerdere teams alleen op doelsaldo voor laten.

Resultaten per ploeg

Individueel gezien is er voor de drie clubs ook sprake van een bliksemstart. Voor N.E.C. is dit het 41ste seizoen in de Eredivisie, slechts zes keer eerder hadden ze minimaal zeventien punten na elf duels. N.E.C. behaalde deze jaargang voornamelijk goede resultaten tegen de laagvliegers. Zo won de club uit Nijmegen onder meer van PEC Zwolle, Heracles Almelo, Fortuna Sittard en FC Groningen.

Voor de Eagles geldt eigenlijk hetzelfde: ook zij wonnen van PEC, Heracles en Fortuna en daarnaast ook van Sparta Rotterdam. Bonuspunten werden gehaald op bezoek bij Vitesse in Arnhem. Voor Go Ahead is dit het 32ste Eredivisie-seizoen, slechts één keer hadden ze minimaal zestien punten na elf duels: in 1968/69 hadden ze, omgerekend naar het 3-puntensysteem, liefst achttien punten.

Voor SC Cambuur is dit pas het achtste seizoen in de Eredivisie, slechts één keer hadden ze minimaal vijftien punten na elf duels: in 2014/15 hadden ze al zeventien punten. Cambuur is deze competitie iets wisselvalliger. Er werd verloren van Groningen en Fortuna, maar daarentegen won het wel van concurrenten RKC en FC Twente. Ook werden Heracles en Sparta verslagen.

De tot nu toe enige onderlinge strijd tussen de promovendi dit seizoen eindigde in een ruime zege voor Cambuur. Go Ahead werd met maar liefst 5-2 naar huis gestuurd door de ploeg van trainer Henk de Jong.

Opmerkelijk genoeg wonnen afgelopen zondag alle drie de gepromoveerde ploegen hun Eredivisie-duel. De laatste keer dat dat gebeurde was 19.908 dagen geleden (30 april 1967).

Degradatiestrijd blijft (voorlopig) uit

Een verwachte strijd om degradatie blijft voor de gepromoveerde ploegen dus (voorlopig) uit. De drie clubs hebben in punten en ook zeker in hun spel al afstand genomen van de onderste regionen.

Met respectievelijk 17, 16 en 15 punten hebben de promovendi een flink gat geslagen met onder meer Sparta (7 punten) en PEC (4 punten). Die twee lijken momenteel de slechtste papieren te hebben voor handhaving in de Eredivisie. Ook Fortuna staat voorlopig op een playoff-plek voor promotie/degradatie.

Playoffs?

Van de top-10 beste promovendi sinds 2000, waar N.E.C., Go Ahead en Cambuur deel van uitmaken, degradeerde geen enkele club direct weer naar de eerste divisie. Slechts één club daalde nog tot plek zestien, wat resulteerde in playoffs om promotie/degradatie. Dat overkwam De Graafschap in het seizoen 2007/08.

De andere kant van de medaille: er gloort zelfs hoop voor eventuele playoffs om Europees voetbal. Kijkend naar NAC Breda (2000/2001) en Willem II (2014/2015) is een negende positie op de eindranglijst niet uitgesloten. Daarmee heb je in Nederland een aanzienlijke kans op de playoffs.

Kunnen N.E.C., Go Ahead en Cambuur hun sterke start een goed vervolg geven? Het is allemaal nog koffiedik kijken na nog niet eens een derde van de competitie, maar dat dit bijzondere promovendi zijn, is meer dan duidelijk.