<
>

Xavi tekent tot medio 2024 bij Barcelona

Het hing al even in de lucht, maar Xavi Hernández volgt de ontslagen Ronald Koeman op als coach bij FC Barcelona. De club maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend dat hun voormalige middenvelder het team voor minstens twee seizoenen zal leiden. Xavi is inmiddels aangekomen in Barcelona en daar heeft hij inmiddels het eerste filmpje als Barcelona-trainer opgenomen. De wedstrijd tegen Celta de Vigo (3-3) zat Xavi nog niet op de bank. Hij wordt maandag gepresenteerd aan het publiek. Daarna volgt een persconferentie.

Barcelona heeft een afkoopsom moeten betalen om deze verbintenis af te kopen, zo meldt zijn oude club Al-Sadd in een statement. Verschillende Spaanse media berichten overigens dat Xavi de helft gaat betalen van zijn eigen afkoopclausule om naar FC Barcelona te kunnen gaan. Barça betaalt de andere helft van het bedrag. Xavi is dus de opvolger van Ronald Koeman die ontslagen werd na teleurstellende resultaten.

"Al Sadd heeft overeenstemming bereikt met Barcelona over de overgang van Xavi na de betaling van de afkoopsom in zijn contract", aldus Al Sadd in een statement op de clubwebsite. "We zijn een samenwerking overeengekomen met Barcelona voor de toekomst. Xavi is een belangrijk onderdeel van de historie van Al Sadd en we wensen hem veel succes."

Kind van de club

Met Xavi haalt Barcelona bepaald geen onbekende in huis. De oud-middenvelder speelde 767 wedstrijden voor de Blaugrana. Barca kende in de periode ongekende successen met Xavi. In de periode dat hij er speelde, won de ploeg onder meer vier keer de Champions League en werd het acht keer kampioen. In 2015 vertrok Xavi toch bij zijn jeugdliefde, hij tekende een contract bij Al-Sadd uit Qatar. Daar voetbalde Xavi vier seizoenen en speelde 82 wedstrijden. In 2019 hing hij zijn schoenen aan de wilgen en werd hij trainer. Al-Sadd was er snel bij en bood de oud-speler een contract aan. Het werd al snel duidelijk wat voor trainer Xavi is. Al-Sadd speelt met zijn nieuwe trainer aanvallend en verzorgd voetbal en dat gaat gepaard met de nodige successen. Xavi pakt uiteindelijke zeven prijzen met de club. Dit seizoen won Al-Sadd alle zeven competitiewedstrijden en is het, met vorig seizoen erbij gerekend, al 34 wedstrijden ongeslagen.

Hels karwei

Toch wordt de klus bij Barcelona van een andere orde. Dat weet Xavi zelf ook, aangezien hij een half jaar geleden nog had aangegeven dat hij even wilde wachten met de baan. In de zomer, toen de positie van Koeman ook al onder vuur lag, gaven bronnen dichtbij Xavi aan dat hij zelf heeft geen haast had en het geen probleem vond om te wachten tot de omstandigheden bij Barcelona wat gunstiger waren. Ook zijn er bij de directie twijfels of he wel verstandig is om een icoon als Xavi voor de leeuwen te gooien, terwijl hij nooit aan het hoofd heeft gestaan van een topclub.

Op dit moment zijn de omstandigheden eigenlijk niet gunstiger dan in de zomer. FC Barcelona kampt met enorme schulden, kan niet veel uitrichten op de transfermarkt en heeft een middelmatige selectie. Toch kiest Xavi ervoor om nu in te stappen. Wellicht kan hij met zijn Guardiola-achtige voetbal wat spelvreugde terugbrengen in het Camp Nou en weet het kind van de club wat kleur te brengen in het seizoen van FC Barcelona.