<
>

Historie: Ajax - PSV voor de tiende keer directe strijd om koppositie

De topper tussen AjaxPSV staat vanmiddag opnieuw in het teken van de strijd om de koppositie. Het verschil op de ranglijst is slechts 1 punt. In het 65-jarige bestaan van de Eredivisie kwam het pas negen keer eerder voor dat Ajax in eigen huis de koppositie verdedigt en PSV als nummer 2 naar Amsterdam afreist met als doel om de directe concurrent van de troon te stoten.

Jaren '60
De allereerste Ajax-PSV waar de ploegen elkaar troffen in Amsterdam als nummer 1 en 2 van de ranglijst met de koppositie op het spel was in 1962.

Beide clubs stonden in december op 19 punten, maar het doelsaldo van de thuisclub was beter. Door goals van Piet van der Kuil (PSV) en Cees Groot (Ajax) werd het 1-1. Een halfjaar later ontving PSV in Eindhoven de naaste rivaal en kon zich toen kronen tot landskampioen.

Dat lukte PSV onder leiding van Bram Appel. Op 9 juni 1963 leverde het prachtige beelden op toen de rivaal uit Amsterdam met 5-2 werd verslagen. Een ware 'pitch invasion' in het Philips Stadion was het gevolg.

In 1963 was Cees Groot opnieuw trefzeker toen Ajax met 2-0 won van PSV. In november werd de topper nog gespeeld tussen de beste twee ploegen van het land, maar aan het einde van het seizoen, een vroege topper zegt niet altijd alles. Van de negen affiches Ajax – PSV uit de historie waarin werd gestreden om de koppositie is dit het enige seizoen waar de titel niet naar één van deze twee topclubs ging. Ajax maakte namelijk een vrije val op de ranglijst in 1964 en werd vijfde, PSV kwam twee punten tekort voor de titel. Het kampioenschap ging naar DWS.

Jaren '70 & '80
In 1978 verdedigde Ajax met verve de koppositie in een rechtstreeks gevecht tegen PSV dankzij goals van Dick Schoenaker en Ray Clarke. De topper stond vroeg in het seizoen gepland, maar onder Cor Brom bleef Ajax het goed doen en haalde het de titel binnen. In december 1984 blies PSV de titelaspiraties nieuw leven in toen niemand minder dan René van der Gijp twee keer scoorde in Amsterdam: eindstand 2-4. Hierdoor bracht PSV de achterstand van twee punten terug naar nul. Helaas voor PSV ging de titel toch naar het Ajax van Aad de Mos.

Jaren '90
PSV-trainer Sir Bobby Robsen had in 1990 wilde plannen om de koppositie over te nemen van Ajax, maar kwam in het Olympisch Stadion bedrogen uit. Dennis Bergkamp en Steffan Pettersson vergrootten in 1990 de voorsprong op PSV naar drie punten dankzij een 3-1 thuiszege. Maar PSV zette een tandje bij na deze nederlaag in speelronde 9 en werd toch nog kampioen.

21e eeuw
Jan Vennegoor of Hesselink zal zich de topper in 2002 nog goed herinneren. Met twee goals was de lange PSV-spits de uitblinker bij de Eindhovenaren. Hij schoot zijn club hoogstpersoonlijk naar de koppositie. Dit tot ongenoegen van Andy van der Meyde die de cornervlag in de ArenA door midden trapte. PSV won met 4-2 en wist stand te houden in het restant van de competitie waardoor Guus Hiddink zich met PSV de beste van Nederland mocht noemen.

Op 8 februari 2004 was het verschil tussen Ajax en PSV nul punten, al had Ajax toen nog wel een wedstrijd tegoed. Wesley Sneijder leidde de comeback van Ajax in met een prachtige goal. Het aantal verliespunten werd vergroot naar zes en Ronald Koeman werd met Ajax kampioen.

De laatste strijd om koppositie
De laatste competitiewedstrijd tussen Ajax en PSV stond ook in het teken van de koppositie. Tien maanden geleden bracht Eran Zahavi zijn club virtueel naar de eerste positie op de ranglijst, maar Ajax repareerde in de Johan Cruijff ArenA de schade. Quincy Promes en Antony scoorden voor de thuisploeg: 2-2. Het is voor alle voetbalfans te hopen dat de topper van vandaag net zoveel doelpunten gaat opleveren, maar nu zijn er gelukkig in tegenstelling tot de topper in januari weer toeschouwers in het stadion.

Ajax - PSV is om 16:45 uur LIVE te zien op ESPN.
De voorbeschouwing met Marciano Vink, Arnold Bruggink en Hedwiges Maduro begint om half 4 op ESPN 3.