<
>

Marokko is nog twee duels verwijderd van plaatsing voor WK

Door de overwinning van Marokko tegen Guinee is de Marokkaanse ploeg zeker van groepswinst in de tweede ronde van de WK-kwalificatie. De Leeuwen van de Atlas plaatsen zich daarmee voor de play-off-ronde waarin het een ander Afrikaans land in twee duels moet verslaan om kwalificatie voor het WK in Qatar af te dwingen.

De formatie van de Bosnische bondscoach Vahid Halilhodžić won dinsdagavond met 1-4 van Guinee en heeft daardoor een voorsprong van acht punten op achtervolger Guinee-Bissau met nog twee wedstrijden te gaan. Na Senegal is de Marokkaanse ploeg het tweede Afrikaanse land dat zich plaatst voor de eindfase van de Afrikaanse WK-kwalificatie.

Basisdebuut El Karouani
Tegen Guinee kwamen de Atlasleeuwen nooit echt in gevaar. Het team - waarbij N.E.C.-speler Souffian el Karouani zijn basisdebuut maakte - creëerde in de eerste helft genoeg kansen en het was uiteindelijk topscorer Ayoub el Kaabi van het Turkse Hatayspor die op wat gelukkige wijze de score opende na 21 minuten. Een schitterende voorzet van Achraf Hakimi kwam op het hoofd van Aymen Barkok terecht, maar de Frankfurt-speler kopte tegen de lat. Vervolgens kreeg El Kaabi zijn lichaam als beste tegen de bal: 0-1. Zijn vierde goal in zes dagen tijd.

Toch kwam Guinee na 31 minuten op gelijke hoogte. Mamadou Kone kreeg de bal na een klutssituatie voor zijn voeten en haalde van afstand uit. Zijn schot veranderde via Romain Saïss van richting waardoor doelman Bono kansloos was: 1-1. Nog voor rust herstelde Marokko dat. Uit een bal van Soufiane Chakla was het invaller Selim Amallah die de bal in het doel van Guinee werkte. Een luchtje buitenspel hing er zeker aan dat doelpunt, maar scheidsrechter Alioum uit Kameroen weigerde deze af te keuren.

Schitterende omhaal
Na rust was Marokko heer en meester. Opnieuw was het Amallah, die voor Standard in België speelt, die de trekker succesvol overhaalde. De aanvaller kreeg de bal uit een hoekschop aangespeeld en haalde snoeihard via de onderkant van de lat uit: 1-3. Het slotakkoord was echter voor Angers-speler Sofiane Boufal die in de 89ste minuut met een mooie omhaal een voorzet van Faycal Fajr tegen de touwen werkte: 1-4.

Marokko speelt in november twee interlands die niet echt ergens meer om gaan, maar de Afrika Cup begint 9 januari al en dus is dat voor spelers een laatste kans om hun selectie daarvoor af te dwingen. Welke tegenstander er in de play-off-ronde voor het WK staat te wachten, wordt in december bekendgemaakt.