<
>

Antony in illuster rijtje Eredivisiespelers die scoorden voor Brazilië

Antony staats sinds vannacht in een illuster rijtje met Eredivisiespelers, die voor Brazilië scoorden. Niemand minder dan Ronaldo, Romário en Afonso Alves gingen Antony voor. De rechtsbuiten van Ajax deed dat in zijn debuutwedstrijd, waarmee hij zorgde voor een unicum.

Antony, wie doet hem na?

Volgens goed Ajax-ritueel scoorde Antony in zijn eerste competitiewedstrijd voor de Amsterdammers. Datzelfde kunstje herhaalt hij bij zijn droomdebuut voor het Braziliaanse nationale elftal. In de blessuretijd tekent hij voor de 3-1 in het WK-kwalificatieduel tussen Brazilie en Venezuela. Antony is daarmee de enige speler ooit die als Eredivisiespeler bij zijn debuut scoorde voor de Brazilianen.

Voorgangers van Antony zijn Ronaldo, Romário (beiden PSV) en Afonso Alves (sc Heerenveen). Zij deden dat echter niet bij hun debuut. De andere vier ex-Eredivisiespelers die ook een doelpunt maakte voor de ‘Gouden kanaries’ zijn: Márcio Santos (Ajax), Michel Bastos (Excelsior), Diego Tardelli en Vampeta (beide PSV). Zij deden dat in dienst van een club buiten de Eredivisie.

David Neres, teamgenoot en boezemvriend van Antony bij Ajax, kwam het dichtst in de buurt van de nummer 11 van Ajax. Neres gaf bij zijn debuut een assist in de met 1-3 gewonnen oefeninterland tegen Tsjechië. Hij kwam in de 63e minuut in het veld voor Richarlison. Twintig minuten later bereidde hij de goal van Manchester City-spits Gabriel Jesus voor. De andere (ex-)Eredivisiepelers, die wel tot een debuut kwamen, maar niet scoorden zijn: Alcides, Alex, Heurelho Gomes, Fagner (allen PSV), Cássio Ramos (PSV én Sparta) Bruno Uvini (FC Twente) en Maxwell (Ajax).

Van alle (ex-)Eredivisiespelers, die ooit voor Brazilië speelden, deden acht dat terwijl ze voor een Nederlandse ploeg actief waren. Romário (14 wedstrijden), Afonso Alves (8), Ronaldo (7), David Neres (7), Alex (4), Heurelho Gomes (4), Marcio Santos (1), Antony (1) vertegenwoordigden. De rest was dus in het buitenland actief toen ze voor de Braziliaanse ploeg uitkwamen.

Brazilianen in Eredivisie

De Eredivisie heeft in haar 65 jarig bestaan enkele hele goede ervaringen met Braziliaanse spelers. In totaal speelden 70 Brazilianen ooit in de Eredivisie. PSV is hofleverancier wat betreft de Brazilianen. In totaal speelden er 24, waaronder de bekende sterren: Romário, Ronaldo, Alex en Heurelho Gomes. Bij Heracles hebben ze ook goede herinneringen aan Braziliaanse spelers. In totaal speelden er twee. Mauro Junior, nu actief voor PSV, en topscorer allertijden met 70 doelpunten, Everton Ramos da Silva.

Eric Botteghin, die een verleden heeft bij NAC, FC Groningen en Feyenoord, is de Braziliaan met de meest gespeelde in de Eredivisie. Hij kwam tot 272 duels. Heraclied Everton kwam tot 222 duels en Tininho maakt de top 3 compleet. Hij speelde 196 duels voor N.E.C., RBC, ADO Den Haag en Feyenoord.

João Carlos Campos Wisnesky, Zeze Gambassi en Wilson da Silva Chagas debuteerden alle drie in het seizoen 1965/66. Wisnesky was op 22 augustus 1965 echter de allereerste die in actie kwam in de Eredivisie. Hij debuteerde namens Telstar op bezoek bij FC Twente (1-1) en kwam in dat duel direct tot scoren.