<
>

Van Gaal gaat experimenteren op weg naar Qatar

De komende week van Oranje staat in het teken van proberen, van testen. Zo liet Louis van Gaal doorschemeren op de gebruikelijke persconferentie vandaag. Zo gaf hij aan ‘bijna zeker’ een nieuw systeem te gaan proberen. Ook is de selectie wat groter dan normaal omdat Van Gaal nieuwe spelers wil ‘voelen, horen en zien.’ Om die reden haalde de bondscoach ook Noa Lang bij het elftal en doelman Mark Flekken. “Een echte Louis van Gaal keeper.” En hij verklapte al dat hij zich niet kon voorstellen dat Arnaut Danjuma volgende keer niet bij de selectie zou zitten. Hij waarschuwde Lang alvast, die hoeft geen gekke dingen te doen en de rol van Quincy Promes lijkt voorlopig uitgespeeld.

100 spelers

Louis van Gaal ontmoette vandaag zijn vrienden van de media, in aanloop naar de twee op het oog makkelijke WK-kwalificatiewedstrijden tegen Letland en Gibraltar. de bondscoach selecteerde 23 spelers in plaats van de gebruikelijke 26. Van Gaal is op zoek naar de beste selectie voor het WK in Qatar straks en heeft eigenlijk te weinig tijd om, zoals destijd voor het WK in Brazilië in een lang traject naar het toernooi toe te werken. "We hebben alleen maar kwalificatiewedstrijden, als ik die verlies ben ik ontslagen. Als ik die win moet ik mijn team klaarmaken. We hebben amper wedstrijden. We hebben 1 week voorbereiding op het WK. Dus dat moet ik wel onderweg doen." En daarom wil hij nu graag interessante spelers dicht bij zich hebben om te kijken wat voor vlees hij in de kuip heeft. "Dat kan alleen in deze kwalificatiewedstrijden. Er zijn altijd betere spelers. De een is wel in vorm, de ander niet. Dat moet je voorkomen door goede spelers te selecteren, denkend in posities. We hebben de lijst wel opgeschoond", zegt hij. "Daar stonden honderd spelers op. Dat lijkt mij een beetje teveel."

Lang

In de zoektocht naar een tweede rechterspits, naast de nu geblesseerde Steven Bergwijn, is hij uitgekomen bij debutant Noa Lang. Die speelt weliswaar bij Club Brugge vanaf links, maar begon in België aan de rechterkant. En speelde bij Jong Oranje ook regelmatig op die positie. "Hij heeft zelf aangegeven dat hij daar heel goed uit de voeten kan." Maar provoceren zoals hij gisteren nog deed in de topper tegen Anderlecht. "Dat hoeft ie bij mij niet te proberen", waarschuwde de bondscoach alvast. Maar een gesprek staat niet gepland. "Ik denk dat hij wel bij komt. Dat denk ik. Dat ik niet naar hem hoef te gaan." Van Gaal noemde eerder ook Anwar El Ghazi als optie. "Maar die speelt niet meer."

God

De eerste keus aan de rechterkant is Steven Berghuis. Die speelt bij Ajax inmiddels op 10. "Daarvoor heeft ie helemaal niet gespeeld. Dus hij mag God op de blote knieën danken dat ik hem in het Nederlands elftal 3 keer heb laten staan." Maar of het wat uitmaakt dat hij nu dus op een andere positie staat bij zijn club, daarover is Van Gaal duidelijk. "Nee." Want speelt Oranje 4-3-3: "Dan moet ik wel een rechterspits hebben en die heb ik anders niet."

Beste keeper

Mark Flekken is naast Lang de tweede debutant in de Oranje-selectie. Van Gaal had naar eigen zeggen nog nooit van de doelman van SC Freiburg gehoord, maar lijkt nu dolenthousiast. "Een echte Van Gaal keeper. Ongelooflijk goed met zijn voeten. Dat wil je niet weten. Van der Sar was dat ook. Cillessen heeft dat ontwikkeld. Dat vind ik heel belangrijk. En buiten dat steekt de verdedigende organisatie van Freiburg heel goed in elkaar. En de baas van de verdediging is de keeper, in mijn ogen." Maar in zijn zoektocht naar de beste keeper heeft van Gaal Cillessen nog zeker niet uitgevlakt. "Die hoort daar ook nog atijd bij. Die is ook weer gaan keepen. Maar net weer iets te laat. Die moet het gaan bewijzen bij Valencia. Hij is gewoon een hele goede keeper." Maar een uitzondering voor de oude nummer 1 van Nederland maakt hij niet. "Nee."

Danjuma

Waarom Arnaut Danjuma, die met Villarreal schitterde in de Champions League op Old Trafford tegen United en afgelopen weekend met twee doelpunten het verschil maakte tegen Betis, niet bij de selectie zat, legde Van Gaal ook haarfijn uit. "Hij is van club veranderd. Dat heeft hij nogal laat gedaan. In de eerste fase speelde hij ook niet. Hij viel over het algemeen in. Nu de laatste 4 wedstrijden doet hij het geweldig en kan hij erbij zijn. Maar daar heb ik niet toe besloten. Wij zien alles en ik ben hartstikke blij dat hij het zo goed doet. Weer twee doelpunten gemaakt, beslissend, ook op het hoogste niveau. Ik kan me niet voorstellen dat hij er de volgende keer niet bij is." Zeker nu zijn zwakke punt, in de ogen van Van Gaal, niet zo zwak meer is. "Hij scoorde nooit zo makkelijk. Maar dat heeft ie gisteren weer geloochenstraft, door twee keer te scoren."

Promes uitgerangeerd

Op de vraag of Quincy Promes nog een kandidaat is voor het Nederlands elftal, ook gezien de verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij, geeft de bondscoach aan: "Ik weet wel dat als een speler in zo'n zaak verwikkeld is, dat hij veel meer moeite heeft om de focus op de wedstrijd te houden." De aanvaller van Spartak Moskou scoorde in de Europa League donderdag nog twee keer bij Napoli. "In Rusland ben je ver weg, maar in Nederland ben je heel dichtbij. Dat is een groot verschil. Ik heb ook gezien hoe Quincy weer heeft gespeeld. Ik heb hem in 2014 ook geselecteerd. Uiteindelijk heeft ie het niet gered bij de laatste 23. Maar ik denk niet dat ik spelers die verwikkeld zijn in zulke zaken selecteer." Anders zat hij erbij? "Quincy Promes kan rechterspits spelen... En die kan rechtsback spelen."

Wijnaldum

Georginio Wijnaldum is weliswaar geschorst voor het duel tegen Letland, maar is ondanks zijn geringe speelminuten bij Paris Saint-Germain onomstreden. "Tuurlijk maak ik me daar zorgen over. Ik heb ook meteen met hem daarover gesproken. Maar het is niet zo dat bij mij de alarmklokken gaan. Ik heb heel veel vertrouwen in bepaalde spelers. Hij was geblesseerd en ging toch mee naar Brazilië en heeft bijna alles gespeeld. Dat heeft hij heel goed gedaan. Dus." Ook over de 'jongens van Bacelona' maakt hij zich weinig zorgen. "Memphis zei: ik ben hier heel gelukkig weggegaan en ik kom hier heel gelukkig weer terug. Mooier kan je het niet verwoorden. Niet van mijzelf, maar hij zei dat. Frenkie heb ik even overgeslagen. Luuk niet. Maar dat gaat jullie ook niks aan. Dat is de interactie tussen spelers en de bondscoach. Misschien zeg ik al teveel met ik die ene zin. Krijg ik straks slaag van Memphis."

Systeem

Naast het horen, zien en voelen ziet Van Gaal ook wel mogelijkheden om een ander systeem te proberen. "Lijkt me wel bijna zeker." Wat zou dan eventueel nog roet in het eten kunnen gooien? "Ik heb nu geen tijd om te trainen. Een nieuw systeem is er niet zomaar ingestampt. Voor Brazilië heb ik er 6 weken over gedaan. Het is haast niet mogelijk. Ik hoop dat we gekwalificeerd zijn in november. Dan heb ik tijd om dat zonder enig risico te proberen."

Leuke week

In vergelijking met zijn eerste week als bondscoach lijkt het nu wat rustiger. "Het is gekkenwerk geweest de eerste week, met drie wedstrijden in 1 week. Met een nieuwe groep, een nieuwe trainer. Anderhalve dag voorbereiding per wedstrijd, met reizen. En dan moest ik ook al die gesprekken nog voeren. Het is nu iets rustiger. Ik ga ook een avond voor ontspanning geven. Dat kon nog niet."