<
>

Van Diemen: "Ik weet wat het is om te scoren in De Klassieker"

Met smacht was het jaar in jaar uit wachten op de eerste échte Klassieker in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Na jarenlang bouwen staat het team Feyenoord Vrouwen, en zondag volgt de beloning voor het geduld van de liefhebber van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Een speelster die al maanden uitkijkt naar de clash der aartsrivalen is Samantha van Diemen, die afgelopen zomer de overstap van de hoofdstad naar de Maasstad maakte.

Varkenoord dient zondag als amfitheater voor een klassieke voorstelling in een nieuw sausje. Het segment, de benadering van, het toeleven naar en het schouwspel zelf zullen moeten uitwijzen of de wedstrijd beladen genoeg is om met recht De Klassieker genoemd te worden. Tot dusver lijkt alles daarop. Om te beginnen met de interviewaanvragen die Van Diemen deze week al heeft gehad. “Ja ik ben er druk mee”, zegt ze lachend. Interview na interview na interview heeft ze inmiddels gehad. “Wat het meeste voorbijkomt? Waarom ik de overstap heb gemaakt en of oude teamgenootjes me al hebben geappt”, vervolgt ze.

Mediastorm
Op 19-jarige leeftijd een stap van Ajax naar Feyenoord maken: ga er maar aan staan. Ook in het vrouwenvoetbal kon een mediastorm niet uitblijven. “Ik was van tevoren gewaarschuwd dat dit op me af zou komen, maar ik dacht dat het wel mee zou vallen. Misschien is dat een beetje naïef gedacht ofzo, maar ik had er gewoon niet echt over nagedacht. Twee meiden zijn me voorgegaan en bij hen werd er weinig over gezegd of geschreven.” Meespelen zal het niet dat in dezelfde zomer Steven Berghuis de omgekeerde weg bewandelde. “We werden ook een beetje aan elkaar gelinkt met een knipoog. Ajax kreeg Berghuis voor me terug”, zegt Van Diemen met een lach.

Zelfspot genoeg, want de stap van de verdedigster heeft weinig te maken met sentiment. Alles draait om ontwikkeling in het hoofd van de Leidenaar. “Ik heb het bij Ajax heel goed naar mijn zin gehad. Daar heeft het niets mee te maken. Het gaat gewoon om positie en speelminuten.” Want iemand die het best tot haar recht komt in het hart van de defensie voelt zich niet thuis als rechtsback. Bij Feyenoord staat de rol van Van Diemen geen moment ter discussie en bij Ajax kon niemand haar dat beloven. “Wat ik bij Ajax heb geleerd? Dat niets zomaar komt aanwaaien. Ik weet dat ik talentvol ben, maar dat is niet het enige dat je nodig hebt. Je moet er voor blijven werken. Elke dag alles geven.”

Kracht van Het Legioen
Een mentaliteitsslag die perfect past in het keurslijf van een doorgewinterde Feyenoord-speelster. Wat dat betreft went Van Diemen snel in Rotterdam-Zuid. “We zijn heel snel een super hecht team geworden. We zijn niet het beste team, maar we compenseren dat door super hard te werken. Daarbij heb ik ook ondervonden wat Het Legioen met een ploeg doet. In de eerste thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen waren er al zoveel mensen. We stonden 1-2 achter, maar door het publiek ging je echt een stapje extra zetten. We waren die laatste vijf minuten helemaal kapot. Maar dan denk je: ‘Die mensen zijn hier voor ons.’ Dan kan je het niet maken om niet alles te geven. Dat is de kracht van Het Legioen. Ik denk dat daardoor die 2-2 nog viel in de 92ste minuut.”

Het was in 2019 dat Van Diemen een contract ondertekende bij Ajax, waar ze vervolgens twee jaar speelde. “Ik had zelf niet heel veel met Feyenoord. Bij ons thuis waren we voor Ajax. Het spelletje dat ze speelden, vonden we super mooi. Maar nu ik bij Feyenoord speel en dat publiek hoorde bij die eerste wedstrijd. Ik moet echt zeggen: Feyenoord heeft echt mijn hart gepakt. Dat heeft zo veel indruk gemaakt op mij.”

Manon Melis
En niet alleen de rots in de branding ervaart dat, ook andere clubs zien hoe Feyenoord leeft in het vrouwenvoetbal. “Manon Melis had gezegd dat het waarschijnlijk zou gebeuren dat het zo druk zou zijn, maar het was voor ons echt indrukwekkend. Bij Oranje Onder 19 vroegen veel meiden ook hoe het was om bij Feyenoord te spelen. Een paar van hen spelen natuurlijk bij Ajax, maar echt veel is het er niet over dit duel gegaan. Ze willen vooral weten hoe is bij Feyenoord.”

Jarenlang dag in, dag uit bouwen, leverde deze zomer een nieuw gezicht in de competitie op. Eindelijk Feyenoord op het hoogste niveau en zondag dus De Klassieker. “Bij de Onder 19 heb ik hem ook gespeeld”, zegt Van Diemen. Toen nog namens Ajax. “Ik weet ook wat het is om te scoren in De Klassieker, want ik maakte er toen één in de 5-2 zege. Onze keepster Jill Duijzer stond toen nog op doel bij Feyenoord. Mocht ik zondag scoren dan denk ik wel dat ik juich hoor. Het is gewoon een belangrijke wedstrijd en als je daarin scoort maakt dat je gewoon blij.”

Fifty fifty
De stap naar Feyenoord moet uitpakken in het verwezenlijken van dromen. Allereerst het grote Oranje, en ook de stap naar het buitenland moet er ooit een keer van komen voor Van Diemen. “Het niveau ligt daar hoger. Ik denk dat mijn manier van spelen het beste zou passen bij FC Barcelona en daarnaast is het natuurlijk een hele mooi club. Dus dat is wel een droom van me. Bij Feyenoord moet ik eerst een betere verdediger worden. Je komt hier sowieso meer in de duels dan bij Ajax en de coach heeft duidelijk aangegeven wat hij van me wacht en dat verwacht ik minimaal van mezelf. Ik draag hier verantwoordelijkheid en dat voel ik ook zo.” En nu zondag tegen haar oude club. Een uitslag komt er niet uit haar mond, want zondag is het ‘fifty fifty’ volgens Van Diemen, maar reken maar dat ze voor meer dan één punt het veld opgaat.