<
>

Eregalerij: De slechtst presterende Eredivisieclubs ooit

Met één puntje uit de eerste zeven wedstrijden staat PEC Zwolle stijf onderaan in de Eredivisie. Maar hoe ernstig is deze belabberde start? We nemen een kijkje in de rijke historie en presenteren de eregalerij met de allerslechtste teams ooit in de Eredivisie.

Als PEC de lijn uit de eerste wedstrijden zou doortrekken (0.14 punten per duel) zouden de Blauwvingers gaan uitkomen op vijf punten. Dat is nog nooit vertoond sinds de start van de Eredivisie in 1956. De selectie van RBC Roosendaal uit 2005-2006 kan zich namelijk het allerslechtste team ooit noemen. Negen punten pakte de ploeg van toenmalig trainer Dolf Roks, die in januari 2006 werd vervangen door Robert Maaskant.

MVV is houvast voor PEC
Maar liefst negen clubs presteerden het om puntloos te zijn na zeven wedstrijden. Dan doet PEC het niet eens zo heel slecht. Van die negen clubs kende MVV Maastricht in het seizoen 1997-1998 de beroerdste seizoenstart met een doelsaldo van -20.. Maar een slecht begin zegt niet altijd alles. Uiteindelijk eindigde MVV als 15e, een knappe prestatie van onder anderen Denny Landzaat, Wilfred Bouma, Kenneth Perez en doelman Rein van Duijnhoven.

111 tegendoelpunten
Tegendoelpunten krijg je uiteraard liever niet als degradatiekandidaat. Als PEC deze lijn doortrekt zou het uitkomen op 63 tegengoals. Dat is eigenlijk helemaal niet zo slecht. SHS, de verre voorganger van ADO Den Haag, krijgt een plekje in het Eredivisie-museum met maar liefst 111 tegentreffers in het seizoen 1958-1959.

Net niet in Volendam
Het probleem zit bij PEC vooral in het maken van doelpunten. Dat scoren een vak apart is, weten ze bij FC Volendam. Die ploeg had in het seizoen 1971-1972 wel wat bijscholing kunnen gebruiken. De selectie uit het Palingdorp vond slechts 16 keer het net. Naast icoon Wim Kras maakte ook Wim 'Ballap' Kwakman, de vader van Kees, deel uit van deze historische selectie.

Drie ploegen scoorden minder vaak in de eerste zeven wedstrijden dan PEC. Vitesse (1971-1972) en AZ (1969-1970) scoorden één keer. Het team van Excelsior uit 1971-1972 spant de kroon met geen enkel gemaakt doelpunt in de eerste zeven duels. De Kralingers werden uiteindelijk toch knap 15e en degradeerden niet. Er is nog genoeg perspectief voor PEC Zwolle.