<
>

Turbulent duel in Groningen zorgt na spelonderbrekingen voor nieuw Eredivisie-record

Een dag na de wedstrijd van FC Groningen tegen Vitesse zal er amper nog worden nagepraat over de uitslag. De Arnhemmers wonnen nipt met 0-1, maar het Eredivisie-duel werd ontsierd door onder meer twee rode kaarten voor FC Groningen en ongeregeldheden op de tribunes en op het veld.

Bij het turbulente duel in Groningen was er woensdagavond zeldzaam weinig zuivere speeltijd. De bal rolde in totaal slechts 44 minuten en 38 seconden. Het was de enige Eredivisie-wedstrijd met minder dan 45 minuten zuivere speeltijd sinds 2010/2011 toen er begonnen is met het bijhouden van zuivere speeltijd.

Zo kwam na de overtreding van Groningen-verdediger Mike te Wierik op Loïs Openda het spel op 33:34 stil te liggen. Een blessurebehandeling op het veld, een rode kaart voor Te Wierik na een ingreep van de VAR en een felle discussie tussen enkele spelers van Groningen en scheidsrechter Allard Lindhout volgt.

Na alle commotie wordt het spel op 36:43 dan eindelijk hervat. Aan het einde van de eerste helft komt er vijf minuten extra tijd bij, waarin Yann Gboho de score opent voor Vitesse en Daniel van Kaam eveneens het veld moet verlaten na een rode kaart. Al met al zijn er bij het rustsignaal alsnog enkele speelminuten verdwenen.

In de tweede helft voerden beide coaches in totaal ook nog eens tien wissels door. Zo werd er uiteindelijk amper 45 minuten op een totale wedstrijdduur van 101:52 minuten gevoetbald. De vooralsnog 'kortste' wedstrijd van dit Eredivisie-seizoen doet de discussie over de invoering van zuivere speeltijd in het voetbal weer oplaaien.

De roep om de klok stil te zetten op het moment dat het spel stilligt klinkt al langer. Bijvoorbeeld vorig jaar na de eerste confrontatie tussen Getafe en Ajax in de Europa League, toen de bal in totaal maar 42 minuten en 36 seconden rolde. In de historie van de Europa League (2009-nu) was er slechts één wedstrijd met mindere zuivere speeltijd dan dat duel.

Voormalig ESPN-analist Marco van Basten sprak na afloop zijn ergernis uit over het gedrag van de spelers van Getafe. "Het is bloedirritant, want het spel komt niet op gang. Elke keer wordt er afgefloten en dan hebben zij weer het voordeel. Zo'n scheidsrechter begrijpt er geen moer van. Het zijn allemaal spelers die trucjes hebben en komedie maken.”

Van Basten pleitte in 2019 bij de Eretribune al voor de invoering van effectieve speeltijd. "De helft van de tijd wordt er gewoon niet gevoetbald. Waar zijn we nou naar aan het kijken? Dat irriteert de supporters en de mensen thuis, die willen actie zien”, aldus Van Basten tijdens een discussie over zuivere speeltijd in Europese duels van Nederlandse ploegen.

Europese topcompetities

Niet alleen in de Eredivisie vinden er wedstrijden plaats waarin er hooguit vijftig procent van de tijd ook daadwerkelijk wordt gevoetbald. Het duel met de kortste zuivere speeltijd in de Europese topcompetities dit seizoen was Valencia-Getafe begin augustus. De bal rolde in totaal maar 41 minuten en 27 seconden. Valencia kwam al na drie minuten met tien man te staan en maakte in de elfde minuut de enige goal van de wedstrijd. Ook kreeg Getafe een kwartier voor tijd nog rood.

Wanneer er gekeken wordt naar het gemiddelde zuivere speeltijd in de Eredivisie en de vijf Europese topcompetities valt op dat de bal iets langer rolt in Nederland (56 minuten en 29 seconden om 53 minuten en 58 seconden). De wedstrijd met de meeste zuivere speeltijd dit Eredivisie-seizoen is Ajax - N.E.C. (5-0), toen de bal 63 minuten en 33 tellen in het spel was. Liefst achttien minuten en 55 seconden langer dus dan bij Groningen-Vitesse.

De wedstrijd in Groningen kende door al het spelbederf en incidenten alles behalve een normaal verloop. Algemeen directeur Wouter Gudde van Groningen was na afloop dan ook duidelijk. “Voor ons was dit een waardeloze avond.”