<
>

Extra Champions League-ticket lonkt voor Nederland na Europees succes

Nederland is dit seizoen goed vertegenwoordigd in Europa en dat is terug te zien op de coëfficiëntenlijst. Alleen Zweden presteerde tot nu toe beter in dit Europese seizoen.

Deze week wisten alle Eredivisie-clubs coëfficiëntenpunten te scoren. Ajax won in de Champions League, Vitesse deed dat in de Conference League. Daarnaast speelden PSV (Europa League), Feyenoord en AZ (Conference League) gelijk in deze Europese week. Nederland pakte tot nu toe 4,800 coëfficientenpunten dit seizoen. Door dit succes komt Nederland op de coëfficiëntenlijst steeds dichterbij de concurrenten Portugal en Frankrijk. De Portugezen wisten dit seizoen 4,083 punten bij elkaar te spelen en de Fransen 3,416. Er is nog een lange weg te gaan, dus nog genoeg tijd om in of uit te lopen.

Stand van zaken

Nederland bezet op dit moment de zevende plaats en het gat tot de te kloppen landen Portugal en Frankrijk is nog aanzienlijk. Het verschil tussen die twee landen is juist erg klein.

De stand gaat in 2022 op de schop, want de resultaten van het seizoen 2017/18 vervallen vanaf dat moment. Nederland behaalde slechts 2.900 punten in dat seizoen. Een erg laag aantal vegeleken met de 9.666 van Portugal en de 11.500 van Frankrijk. Als we die scores wegstrepen zien we dat Nederland erg dicht in de buurt komt van de zesde plaats.

Europese tickets

De hele coëfficiëntenlijst draait natuurlijk om de verdeling van de Europese tickets. Mochten de Nederlandse clubs zoveel punten binnenslepen dat ze de zesde plek weten te bezetten, dan krijgt Nederland vanaf het seizoen 2023/24 twee tickets voor de groepsfase van de Champions League en een plek in de derde voorronde van het toernooi. Daarnaast levert dit ook nog een ticket voor de groepsfase van de Europa League op. Voor de Conference League moeten de clubs zich dan kwalificeren via de tweede en derde voorronde.