<
>

PSV-iconen Willy en René van de Kerkhof 70 jaar

Pro Shots

De meest legendarische voetbaltweeling in de geschiedenis van PSV is jarig. Willy en René van de Kerkhof mogen vandaag 70 kaarsjes uitblazen. Een mooi moment om een aantal memorabele beelden te delen.

De geboren Helmonders maakten in 1970 allebei hun debuut in het profvoetbal bij FC Twente ’65. Na drie jaar in Enschede vertrokken zij samen naar PSV. Van 1973 tot 1983 speelden zij maar liefst tien jaar samen in Eindhoven. In deze periode wonnen ze drie keer de landstitel, twee keer de KNVB Beker en eenmaal de UEFA CUP.

Naast hun grote successen bij PSV, waren de broers met het Nederlands elftal actief op verschillende eindtoernooien. Zij speelden op het WK ’74, EK ’76, WK ’78 en EK ’80.

De broers Van de Kerkhof speelden in 1978 als enige tweeling ooit allebei in de finale van een WK voetbal. Willy was op het WK ’78 samen met Ruud Krol de enige speler die van de zeven wedstrijden tijdens het toernooi geen minuut miste.

René was in aanloop naar de finale van het WK ‘78 het middelpunt van een grote rel. Omdat hij zijn hand gebroken had, speelde hij met een gipsen manchet. De Argentijnse aanvoerder Daniel Passarella eiste van de Italiaanse scheidsrechter Sergio Gonella dat deze vervangen zou worden. Toen bondscoach Ernst Happel daarop de Nederlandse spelers naar de kleedkamer stuurde, besloot Gonella de 'harde hand' van Van de Kerkhof met wat extra schuimrubber en tape toch toe te staan.

Bijnamen
De gebroeders Van de Kerkhof kregen tijdens hun carrière beiden een bijnaam toebedeeld. Willy was een snelle middenvelder die werd geroemd om zijn loopvermogen. Naast zijn aanvallende en opbouwende inbreng, verrichtte hij verdedigend ook veel werk. Zijn bijnaam was ‘De Stofzuiger’. René was een vlugge rechtsbuiten met een grote drang naar voren. In al zijn ijver zag hij voor het doel regelmatig een vrijstaande medespeler over het hoofd. Hij kreeg de bijnaam ‘De Blinde’.