<
>

'Dat ene woord' - De pijn van Bijlow en Advocaat spijkerhard over Varkenoord

Pro Shots

Het is november 2020 en de serie 'Dat ene woord – Feyenoord' pakt het seizoen op bij de belangrijke Europese thuiswedstrijd tegen CSKA. Rust 0-0, en Advocaat spreekt de groep toe. Maar assistent Petrovic praat ondertussen gewoon verder met Spajic. Dat kan Advocaat niet zo waarderen: “Hallo! Laat mij even lullen! Jij mag het straks nog een keer in het Servisch doen!” Zoveel is meteen duidelijk: Niemand wordt gespaard in de 9-delige serie op Disney+. De reeks gaat verder met Aflevering 3: “Blessureleed”.

In 'Dat ene woord – Feyenoord' kom je letterlijk erg dichtbij de selectie. Zo laat geboren Rotterdammer Justin Bijlow uitgebreid zijn getatoeëerde armen zien. Wijzend op de 22 op zijn linkerarm: “Ja ik heb hier mijn debuutnummer. En hier heb ik Rotterdam. De Erasmusbrug.” Bijlow wordt opgeroepen voor Oranje, maar moet meteen ook weer geblesseerd afhaken. We zien hoe hij zijn frustratie uitleeft op een deur in de kleedkamer en wordt getroost op de club.

Eruit gegooid

Weg van de hectiek van het 1e elftal, probeert Algemeen Directeur Mark Koevermars naar de lange termijn te kijken. Het Engelse bureau Sportsology is ingehuurd om Feyenoord door te lichten. In een video-call met het bedrijf, geeft Koevermans aan dat het roer om moet: “We willen de toekomst omarmen. Innovatief zijn, met nieuwe ideeën komen. We hebben mooie herinneringen aan het verleden, maar we kunnen niet leven van het verleden.”

Belangrijk voor Koevermans is dat de jeugd en het eerste elftal dichter bij elkaar komen. In 'Dat ene woord – Feyenoord' zien we glashelder dat het nogal schuurt in dat proces. Hoofd Jeugd Stanley Brard zegt: “De spelers die hier zijn, die zijn goed. Je moet ze ook de ruimte geven en ze mogen ook fouten maken. De ene trainer neemt daar meer de tijd voor…” Maar Advocaat stelt spijkerhard: “Het kan niet zo zijn dat jeugdspelers de kwaliteit van de training naar beneden brengen. En dat was vorig jaar gewoon het geval. Toen heb ik ze eruit gegooid.”

6-2

Ook in aflevering 3 krijg je de club weer in al z’n facetten te zien. We zijn bij een echte Feyenoord-familie, waar de video van de 6-2 zege op Ajax nog steeds een grote hit is. “Die wedstrijd zet ik altijd op, en dan word ik vrolijk. Als we gaan tellen hoe vaak ik die al heb bekeken…” We zien de twijfels bij Jens Toornstra, die bang is voor een blessure, maar toch gevraagd wordt om te spelen. En we kijken mee met Dick Advocaat, die verrast wordt als Hans Kraay Junior hem laat weten dat tegenstander Utrecht een 442-systeem gaat spelen in de Kuip.

Dat ene woord – Feyenoord

De eerste aflevering van de 9-delige serie is sinds 1 september 2021 exclusief te zien op Disney+. Wekelijks verschijnt er een nieuwe aflevering. 'Dat ene woord – Feyenoord' wordt geproduceerd door Lusus Media, in samenwerking met ESPN.