<
>

Verrassende 'kilometervreter' eerste drie speelronden staat in de spits

Lennart Thy ProShots

Sparta-spits Lennart Thy maakte de meeste kilometers van alle spelers in de Eredivisie. Dat blijkt uit de cijfers Opta Stats Perform, na drie speelronden.

Thy, die als spits en als ‘tweede spits’ fungeert, legde de meeste kilometers af. In totaal liep hij 37,84 kilometer, wat inhoudt dat hij per wedstrijd ongeveer 12,61 kilometer liep. De oud-spits van onder andere PEC Zwolle en VVV Venlo bleef alle drie de wedstrijden de gehele 90 minuten op het veld staan.

De middenvelders Philippe Rommens (Go Ahead Eagles) en Mees Hoedemakers (SC Cambuur) staan op nummer 2 en 3. Beiden speelden ook drie keer de volle 90 minuten mee.

Opvallend, maar ook logisch, is dat de top tien wordt gevuld met veel spelers, waarvan verwacht wordt dat zij moeten strijden tegen degradatie. Promovendi SC Cambuur, Go Ahead Eagles en N.E.C. zijn goed vertegenwoordigd in de top 10. Zij leveren in totaal vijf spelers af.

Sébastien Haller

Uit de statistieken blijkt dat Ajax-spits Sébastien Haller verrassend veel kilometers aflegt per wedstrijd. Bij Ajax loopt middenvelder Edson Álvarez de meeste kilometers, namelijk 32,6, maar Haller volgt hem op de voet.

De recordaankoop van Ajax krijgt veel kritiek te verwerken over zijn voetballende kwaliteiten. Eerder gaf de 27-jarige Ivoriaan na de wedstrijd tegen FC Twente (1-1) aan belangrijk te willen zijn voor het elftal. Niet alleen met doelpunten maar ook met assists en het druk zetten. Dat laatste wordt bevestigd in de cijfers van Opta.

In een overzicht van ‘afgelegde kilometers’ van alle Eredivisie-spitsen staat Haller met 31,78 kilometer op de tweede plek, achter overall-winnaar Thy. De 30-jarige Bryan Linssen (Feyenoord) completeert de top 3 met 30,4 kilometer.

In dit artikel is informatie van Opta Stats Perform gebruikt.