<
>

Nederlands voetbal in mondiale top met transferinkomsten

Pro Shots

De Nederlandse voetbalclubs hebben in de afgelopen transferperiode bijna 200 miljoen dollar verdiend aan de verkoop van spelers, omgerekend zo'n 165 miljoen euro. Daarmee staat Nederland wereldwijd gezien op de zesde plek wat betreft inkomsten, achter de vijf grootste voetballanden van Europa. De Duitse clubs haalden tussen 1 juni en 31 augustus bijna 463 miljoen dollar op, net iets meer dan de clubs uit Frankrijk (457,3 miljoen). In Engeland (409,8), Italië (408,2) en Spanje (260,2) werd ook meer verdiend dan in Nederland.

De FIFA publiceerde voor het tweede jaar op rij een rapport met een analyse van de zomerse transferperiode. In totaal waren er wereldwijd 7748 spelers die van club wisselden, vrijwel gelijk aan vorig jaar. In 2019 vonden er ruim 9000 transfers plaats in de zomer. De afname van de handel in spelers is volgens de FIFA een gevolg van de coronacrisis.

Dat valt ook op te maken uit de transferbedragen. In 2019 werd voor ruim 5 miljard dollar uitgegeven aan spelers, vorig jaar was dat 4 miljard en nu is dat bedrag teruggelopen tot zo'n 3,7 miljard.

In Europa vonden verreweg de meeste transfers plaats: ruim 70 procent van het totaal. Het aandeel van de Europese clubs in de totale transferopbrengst is bijna 90 procent. Zoals gebruikelijk gaven de clubs uit Engeland het meeste geld uit, in totaal bijna 1,15 miljard dollar. Nederland staat op de tiende plaats met 53,6 miljoen aan transferuitgaven. De clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie haalden bijna vier keer zoveel geld op met uitgaande transfers.

Het aantal spelerswisselingen in het internationale vrouwenvoetbal nam met bijna 9 procent toe naar 567. Bij de vrouwen wordt echter nog steeds amper betaald voor transfers, in totaal deze zomer slechts 1,2 miljoen dollar.

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.