<
>

Oranje met Blind maar zonder Gakpo en Aké tegen Turkije

Daley Blind keert dinsdag terug in de basis in de wedstrijd tegen Turkije, dat maakte Louis van Gaal op zijn persconferentie bekend. De verdediger was door zijn gele kaart tegen Noorwegen geschorst in het duel met Montenegro.

Cody Gakpo en Nathan Aké ontbreken dinsdag bij de selectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Gakpo hield aan het WK-kwalificatieduel met Montenegro een blessure over, Aké heeft het traingingskamp vanwege privéomstandigheden verlaten.

"Aké en Gakpo zijn belangrijke spelers. Vooral Cody heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Die zullen we wel missen. Ook omdat we mager zitten qua vleugelspelers" reageert Van Gaal op het ontbreken van het tweetal.

Gakpo was afgelopen week basisspeler van Oranje in de duels met Noorwegen en Montenegro. Hij maakte tegen Montenegro zijn eerste doelpunt voor de nationale ploeg en werd vervolgens gewisseld. Steven Bergwijn kwam voor hem in het veld. Aké kreeg geen speeltijd tegen Noorwegen en Montenegro.

PSV meldt dat Gakpo deze week op trainingscomplex De Herdgang traint 'op geleide van pijn'. Zaterdag neemt PSV het in Alkmaar op tegen AZ.

"Dat vind ik heel erg"

"Dat vind ik heel erg, als media opstellingen geven", zei Van Gaal. "Volgens mij zijn we Nederlanders en moeten we met elkaar Turkije verslaan. Maar ja, het gaat zo. We leven in Nederland en daar is de cultuur zo. Ik kan ook nooit bewijzen hoe het uitlekt. Ik ben geen agent en geen rechter. Maar ik heb het wel gezegd tegen de hele groep. Ik vind het heel erg."

Geen vervangers

Van Gaal roept geen vervangers op voor Gakpo en Aké, waardoor de selectie uit 23 spelers bestaat. De bondscoach moet ook nog beslissen of Matthijs de Ligt of Stefan de Vrij zijn basisplaats aan Virgil van Dijk verliest. De aanvoerder keert dinsdagavond terug in de basisformatie van Oranje. Hij kreeg zaterdag rust tijdens het duel met Montenegro (4-0).

Voor Oranje staat er dinsdag (20.45 uur) tegen de Turken veel op het spel in de Johan Cruijff ArenA. Een zege volstaat waarschijnlijk voor de koppositie in de poule, tenzij Noorwegen met dubbele cijfers van Gibraltar wint. Nederland houdt alleen met een overwinning de kans op rechtstreekse plaatsing voor het WK in Qatar in eigen hand.

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.