<
>

Huiberts na drukke transferzomer AZ: "Er is een hoop gebeurd''

AZ heeft een roerige transferperiode achter de rug. Maar liefst vier sterkhouders vertrokken, daarnaast werden er nieuwe, talentvolle spelers aangetrokken. Directeur voetbalzaken Max Huiberts blikt terug bij AZ TV. "Er is een hoop gebeurd, maar we hebben het overleefd."

De hectische zomer in Alkmaar begon met de transfers van de zelfopgeleide aanvallers Calvin Stengs en Myron Boadu. Waar OGC Nice zijn interesse vorig jaar al kenbaar maakte, was de Ligue 1-club er nu als de kippen bij om de vleugelaanvaller alsnog vast te leggen. Stengs tekende half juli een contract voor vijf seizoen in Zuid-Frankrijk.

Van Nice naar Monaco
"De transfer van Boadu viel ongeveer samen met die van Stengs," aldus Huiberts. "Toen AS Monaco concrete interesse toonde, ben ik vanuit Nice meteen doorgereisd om te onderhandelen." De verkoop van Boadu liet door verschil in inzicht wat langer op zich wachten dan de transfer van Stengs. "Maar uiteindelijk zijn alle partijen tevreden met de transfer en transfersom", zegt Huiberts. In de eerste week van augustus tekende Boadu voor vijf jaar bij Monaco. Met de transfers van Stengs (OGC Nice, 15 miljoen euro), Boadu (AS Monaco, 17 miljoen euro), Marco Bizot (Stade Brest, 5 miljoen euro) en Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo, 15 miljoen) haalde de club naar verluidt meer dan 52 miljoen euro aan transferinkomsten op.

Afspraak met Bizot
AZ-doelman Bizot maakte zijn vurig gewenste transfer naar het buitenland. Lang leek het erop dat de Griekse topclub Olympiakos de belangrijkste gegadigde was, maar uiteindelijk trok Stade Brest aan het langste eind. "Wij hadden hem er bij AZ graag bijgehouden, maar de afspraak was dat hij bij een goed bod mocht vertrekken", aldus Huiberts. Stade Brest voldeed aan alle voorwaarden, waarna de 30-jarige sluitpost een contract voor vier jaar ondertekende in Bretagne.

Voor AZ-captain en Oranje-international Koopmeiners had het meer voeten in de aarde om zijn droomtransfer naar het Italiaanse Atalanta Bergamo af te ronden. "Het was de eerste keer dat ik met een Italiaanse club moest onderhandelen. Dit ging toch iets minder flexibel dan met de Franse clubs bijvoorbeeld," bekent Huiberts. "Het proces heeft maar liefst vier maanden geduurd, maar pas in de laatste vier dagen kregen wij iets officieels op papier."

De transfer van Koopmeiners markeert het einde van een lange periode bij AZ. De middenvelder werd op 11-jarige leeftijd ontdekt door AZ en speelde sinds 2009 in de jeugdopleiding. Hij maakte in 2017 zijn debuut in de hoofdmacht. In totaal kwam hij tot 154 wedstrijden voor AZ, waarin hij 43 keer trefzeker was.

‘Gewijzigd AZ’
Huiberts weigert te spreken van een leegloop bij zijn club. Hij spreekt liever van een ‘gewijzigd AZ’. "We hebben een keeper en rechtsback gehaald, met Sam Beukema een centrale verdediger en met Vangelis Pavlidis een nieuwe spits." De ontstane vacatures op het middenveld en in de aanval denkt Huiberts op te kunnen vangen met spelers die al langer bij AZ onder contract stonden. "We hebben met Tijani Reijnders en Jordy Clasie twee middenvelders die de positie van Teun Koopmeiners moeten opvullen. Voor de positie van rechtsbuiten hebben we met Havkon Evjen en Zakaria Aboukhlal twee talentvolle jongens om deze positie in te vullen."

Uiteindelijk biedt de hete transferzomer van AZ volgens Huiberts ook kansen voor talentvolle jeugdspelers om zich te bewijzen bij het eerste elftal. "Dit is ook een belangrijke pijler binnen de filosofie van onze opleiding. Als je ziet hoe Thijs Oosting en de pas 17-jarige Ernest Poku zich laten zien tijdens de voorbereiding, past dit precies in het plaatje. Daarnaast zijn Mohamed Taabouni, Peer Koopmeiners en Beau Reus aangesloten bij de A-selectie en kloppen ook zij op de deur."