<
>

Verraste Bergwijn dolblij met Oranje-rentree na mislopen EK: "Kreeg een mailtje"

Steven Bergwijn staat met een grote grijns ESPN Oranje-watcher Pascal Kamperman te woord. Hij is zichtbaar blij met zijn onverwachte selectie. “Terug van weggeweest”, lacht hij. Hij is verrast met de late uitnodiging voor Oranje. “Ik zat niet bij de voorselectie, dus ja. Ik was wel een beetje verrast.” Dan is de volgende vraag altijd, hoe kreeg je het goede nieuws te horen? “Gewoon een mailtje. Ik kwam gewoon naar binnen van trainen, tien over twaalf was het geloof ik. Toen zag ik de lijst.” En dacht je terecht? “Ha, ik was wel blij, heel blij.”

Missen EK teleurstelling

Zo blij als hij nu is, zo baalde hij deze zomer. Frank de Boer nam Bergwijn niet mee naar het EK. “Tuurlijk was ik teleurgesteld. Ik had er eigenlijk altijd bijgezeten. Ook op weg naar het EK. Als je er dan niet bij zit, is dat een teleurstelling.” Bergwijn begreep de keuze wel. “Het was een minder seizoen van mij. Een leerjaar. Als je niet speelt weet je dat die kans erin zit. Maar het is wel jammer.” Bergwijn vertrok anderhalf jaar geleden voor 30 miljoen naar de Spurs. Hij maakte een stormachtige entree met een doelpunt bij zijn debuut tegen Manchester City op 2 februari 2020, maar kwijnde onder Mourinho langzaam weg. Van Gaal omschreef ’t als: ‘Hij heeft vorig jaar eigenlijk niet gespeeld.’

Niet meer teruglopen

Met de komst van de Portugees Nuno Espírito Santo is de zon weer gaan schijnen voor Bergwijn, dat valt doorgaans niet mee in Londen. De eerste drie wedstrijden van ’t seizoen stond hij in de basis bij de nu koploper van de Premier League. “Ik speel weer. Ik speel alles. Gaat lekker.” Wat is dan het verschil met dat vorige, verloren seizoen? “Ik speel, haha.” De nieuwe trainer vraagt van Bergwijn waar ie goed in is. “Vorig seizoen werd er gehamerd op verdedigen, verdedigen, terugkomen… Nu is het eigenlijk: de aanvallers voorin blijven en proberen de wedstrijd voor ons te winnen”

Skill

Ook de bondscoach is blij: ‘Nu heeft hij zo’n 6, 7, 8 wedstrijden in de benen. En hij heeft ook nog wat laten zien.’ Dan had Van Gaal het niet oven die hele vette skillmove van Bergwijn tegen De Wolves. ‘Als ik de media moet volgen heeft Bergwijn een fantastische wedstrijd gespeeld omdat ie aan actie had aan de zijlijn… Een speler beoordeel je niet op 1 actie.’ Maar ook in het inmiddels befaamde 4-hoofdmomenten-meetsysteem van de bondscoach komt Bergwijn dus bovendrijven.

Redder

Voor de bondscoach is Bergwijn DE oplossing. “Hij vergroot de mogelijkheden om 4-3-3 te spelen. Als ik nu een 4-3-3 opstelling heb, heb ik altijd nog iemand die ook op die positie kan. Anders zou ik vanwege een wissel van systeem moeten veranderen.” Het kan hard gaan. Van thuisblijver tot redder des vaderlands. Bergwijn kan ook daar om lachen. “Dat moeten we nog maar zien. Haha.” Maar hij is klaar voor een basisplaats. “Ik wil altijd spelen.”

Vitesse

Binnenkort komt Bergwijn opnieuw naar Nederland. Hij staat dan met Tottenham tegenover Vitesse in de Conference League. Daar wil Bergwijn wel een harde uitspraak over doen. “Wij zijn de Spurs. Wij moeten gewoon die groep winnen. Zo simpel is het.” Dat sommige grote clubs er af en toe met de pet naar gooien, dat is niet het geval bij de Spurs. “Als je ergens aan meedoet, wil je zo ook zover mogelijk komen.” Dat geldt straks ook voor het WK.