<
>

Bruggink: "Grootste fout is dat hij Madueke niet had moeten wisselen"

Een 2-1 achterstand goedmaken op Benfica en PSV zat voor het eerst sinds het seizoen 2018/19 weer in de groepsfase van de Champions League. Maar wat in Eindhoven een prachtige avond had moeten worden, draaide uit op een gigantische deceptie.

Gemiste kans
Het bleef 0-0, ondanks het feit dat Benfica een uur lang met tien man speelde na een rode kaart voor de Braziliaan Lucas Veríssimo. PSV kreeg wel kansen maar de bal wilde er gewoonweg niet in. ESPN-analist en oud-PSV’er Arnold Bruggink spreekt, een dag na het mislopen van de Champions League, van een "gemiste kans".

Kritiek op Schmidt
Opvallend na afloop was de kritiek van Marco van Ginkel aan het adres van zijn trainer Roger Schmidt. De aanvoerder van PSV was niet tevreden over zijn eigen en andere wissels. Ook was Van Ginkel van mening dat PSV in de slotfase te weinig ideeën had om een doelpunt te maken. Bruggink keek met enige verbazing naar de uitspraken van Van Ginkel. "Over het algemeen is een Duitse trainer daar niet heel erg van gediend. Zulke situaties waarin een speler op de camera zo’n uitspraak doet. Ik kan mij niet voorstellen dat daar niet meer over gesproken wordt."

Bruggink spreekt uit ervaring want zelf voetbalde hij in het verleden bij Hannover 96. "Ik heb vier jaar in Duitsland gewerkt. Je weet in wat voor hiërarchie ze daar leven. Daar is een trainer ook echt de baas in een elftal."

Deels eens met Van Ginkel
Toch is Arnold Bruggink het deels eens met Van Ginkel. "Hij had wel gelijk, vond ik, dat je zoveel mogelijk doelpunten op het veld moet laten staan. Daar is Madueke er eentje van, die uit het niets kan scoren. Van Ginkel ook."

Over de kritiek op Schmidt zegt Bruggink verder: "Dat vind ik achteraf altijd relatief makkelijk. Ik denk dat de grootste fout, als je al van een fout kunt spreken want hij zal daar een reden voor hebben gehad, is dat hij Madueke niet had moeten wisselen."

Overigens had Bruggink wel het nodige aan te merken op het spel van bijvoorbeeld Madueke tegen Benfica. "Ik vond wel dat er veel spelers waren, en daar was Madueke er echt eentje van, die het heel slecht uitspeelden. Die niet goed begrepen hoe je elf tegen tien uiteindelijk moet gaan spelen. Hij ging heel veel lopen met de bal. Ook als de situatie er niet om vroeg."

Gevolgen
Geen miljardenbal dus, maar 'slechts' de groepsfase van de Europa League. Daar moet PSV het dit seizoen mee doen. Dat is niet alleen een sportieve maar ook een financiële domper. Alleen al de startpremie voor de Champions League bedraagt zo’n vijftien miljoen euro, terwijl het bij de Europa League gaat om een bedrag van zo’n drie miljoen euro.

Bruggink kijkt vooral naar het sportieve gemis. "Het is jammer dat het niet gelukt is omdat je met name de talenten in een ritme wil krijgen dat ze competitie spelen, Champions League spelen en weer competitie gaan spelen. En dat achter elkaar door." Ook zegt de voormalig PSV’er: "Je wilt getest worden op het hoogste niveau want daardoor creëer je voor PSV uiteindelijk meer waarde. Dat is een heel groot gemis."

Doelstelling
Nu PSV veroordeeld is tot het spelen van de Europa League, is de doelstelling wat Bruggink betreft duidelijk. "De focus moet op de competitie want je moet kampioen worden. Want dan ga je direct de Champions League in. Dat is precies wat PSV denk ik heel erg nodig heeft. En ik denk dat Schmidt dat ook graag wilt want kampioen worden, daar word je op afgerekend."