<
>

De Deense diamanten die Mohamed Daramy voorgingen bij Ajax

ESPN

Met Mohamed Daramy arriveert er opnieuw een Deens talent bij Ajax. De Amsterdammers houden er een lange traditie op na om in de Deense vijver te vissen. We lichten drie Denen uit die op jonge leeftijd een onuitwisbare indruk maakten in de Johan Cruijff Arena.

Op advies van meesterscout John Steen Olsen haalde Ajax in de afgelopen decennia Deense diamanten naar de hoofdstad. Het liefst zo jong mogelijk, zodat deze talenten later voor veel geld konden worden doorverkocht.

Eriksen krijgt terecht predikaat van buitencategorie

Christian Eriksen is het lichtende voorbeeld van deze opzet. In het seizoen 2009/’10 werd hij door toenmalig trainer Martin Jol voor de leeuwen gegooid in de uitwedstrijd tegen NAC Breda. Net zoals bij veel spelers die op vroege leeftijd hun debuut maken in Ajax 1 werd Eriksen opgehemeld tot een speler van de buitencategorie.

Dit keer was echter iedereen het erover eens: Ajax heeft met Eriksen goud in handen. De spelmaker ontwikkelt zich met assists en doelpunten tot een onmisbare kracht. Het levert hem uiteindelijk in 2013 een transfer op naar Tottenham Hotspur. Ajax ontvangt iets meer dan 14 miljoen euro voor Eriksen.

Fischer vestigt naam met goals in topduels

Ook Viktor Fischer wordt voordat hij kan doorbreken in Denemarken al naar Amsterdam gehaald. Ajax-supporters kunnen niet wachten op het debuut van de flankspeler in het eerste nadat hij in The NextGen Series uitblinkt tegen Barcelona O19 en Liverpool O19 in het seizoen 2011/’12. Frank de Boer laat hem aan het grote werk proeven tijdens de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Zijn competitiedebuut volgt twee maanden later tegen Heracles Almelo.

Als PSV in december op bezoek komt geeft Fischer zijn visitekaartje af met een doelpunt en een assist. Weer een maand later eist het talent een hoofdrol op tijdens De Klassieker. Fischer scoort twee keer tegen Feyenoord en ontpopt zich tot publiekslieveling. Blessures en vormverlies zorgen ervoor dat zijn potentie nooit tot volledige wasdom komt. Uiteindelijk vertrekt ook Fischer naar Engeland, maar wel naar een club van een ander kaliber dan Spurs. Middlesbrough neemt de Deen in 2016 over van Ajax voor vijf miljoen euro.

Dolberg ontpopt zich tot talisman in memorabele Europa League-campagne

Onder meer dankzij doelpunten van Kasper Dolberg maakt Ajax weer naam en faam in Europa tijdens het seizoen 2016/’17. Het fingerspitzengefühl van Steen Olsen levert Ajax opnieuw een parel op. Dolberg luistert zijn officiële debuut op met een doelpunt in het duel met PAOK Saloniki in de voorronde van de Champions League. Peter Bosz is erg gecharmeerd en geeft de jonge spits het vertrouwen. Dat betaalt zich dubbel en dwars uit. Dolberg wordt de jongste buitenlander in de Eredivisie met een hattrick achter zijn naam als hij drie keer scoort tegen N.E.C.

Het belangrijkste doelpunt van dat seizoen maakt hij in de halve finale van de Europa League in de uitwedstrijd tegen Olympique Lyon. Ajax reist af met een 4-1 voorsprong op zak af naar Lyon. Een comfortabele marge, die nog groter wordt als Dolberg in de eerste helft de 0-1 maakt. Ajax laat de thuisploeg nog angstvallig dichtbij komen. Lyon wint met 3-1, maar gaat – mede door doelpunten van de blonde goaltjesdief – niet door naar de finale van de Europa League. Na dat seizoen zal Dolberg, mede door blessures, nooit een onomstreden basisspeler worden. Het talent is onmiskenbaar aanwezig, maar hij kan zich niet verder ontwikkelen in Amsterdam en wordt in 2019 voor meer dan 20 miljoen euro verkocht aan OGC Nice.

Een eervolle vermelding voor Jesper Gronkjaer die op 20-jarige leeftijd de overstap maakt van Aalborg naar Ajax. Gronkjaer wordt de eerste Deen die voor veel geld wordt doorverkocht aan de Europese top. Ajax ontvangt in 2001 bijna 12 miljoen euro van Chelsea voor de snelle dribbelaar.

Of Daramy in de voetsporen kan treden van bovengenoemde spelers is nog maar de vraag. De lijst met Deense talenten die naar Ajax verkasten, hun debuut maakten in de hoofdmacht, om vervolgens af te dalen naar een lager niveau is nog een stuk langer.