<
>

AZ treft Celtic of Jablonec in play-offs Europa League

ANP Foto

AZ is maandagmiddag aan Celtic en Jablonec gekoppeld tijdens de loting voor de play-offs van de Europa League. De club uit Alkmaar hoeft als nummer drie van de Eredivisie slechts één ronde te overleven. Celtic en Jablonec spelen eerst tegen elkaar en de winnaar daarvan komt AZ tegen in de play-offs.

Op voorhand was het al bekend dat AZ een team uit Pot 3 of Pot 4 zou loten. Naast Celtic en Jablonec zaten hier ook teams als Omonia Nicosia, Slovan Bratislava en Galatasaray in. AZ had zelf een beschermde status, waardoor het in Pot 1 zat.

Andere route

Vorig seizoen plaatste AZ zich via de voorronde van de Champions League voor de groepsfase van de Europa League. In de tweede voorronde versloeg het Viktoria Pilsen, maar in de derde kwalificatieronde ging het mis. De Alkmaarders verloren daarin van Dinamo Kyiv, waardoor ze genoegen moesten nemen met een plek in de Europa League. Dit keer is dat het hoogst haalbare en hoeft AZ dus alleen maar met Celtic of Jablonec af te rekenen.

Niet PSV, mogelijk wel AZ

Celtic stroomt nu net voor de play-offs in vanuit de voorronde van de Champions League. Daarin werd het uitgeschakeld door FC Midtjylland, de tegenstander van PSV in de derde voorronde van de Champions League. Als Celtic had gewonnen, waren de Schotten de tegenstander van de club uit Eindhoven.

Tsjechische nummer drie

Jablonec komt uit in de Tsjechische competitie. In het vorige seizoen eindigde de club op de derde plaats, achter Slavia Praag en Sparta Praag. De derde voorronde tegen Celtic wordt voor Jablonec het eerste optreden in de kwalificatiereeks.