<
>

Voet went aan PEC terwijl vriendin goud wint op Olympische Spelen in Tokio

Siemen Voet verruilde Club Brugge deze zomer voor PEC Zwolle. Zijn eerste periode in Zwolle is goed bevallen. "Het was goed. Eerst was het nog wel een aanpassingsperiode. Zeker omdat ik vorig jaar aan het einde niet zoveel meer heb gespeeld. Ik merkte aan het begin van de voorbereiding wel dat het hard trainen was en dat ik terug in mijn ritme moest komen, maar na die eerste week ben ik alleen maar gegroeid. Ik merk ook aan mijn teamgenoten dat ze op mij vertrouwen en ik denk dat dat alleen maar positief is naar de toekomst toe", aldus Voet.

De verdediger werd vorig jaar verhuurd aan KV Mechelen, maar heeft door zijn tijd bij Brugge al wel een beetje aan Nederland kunnen wennen met een teamgenoot als Ruud Vormer. "Zeker als je met een Ruud Vormer in de ploeg hebt gespeeld weet je denk wel hoe een gemiddelde Nederlander is. Hij is iemand die stevig aanvuurt en erg aanwezig is in de kleedkamer. Dat merk je ook bij Bram van Polen. Die stuurt de ploeg naar voren en coacht heel hard. Het enthousiasme van de Nederlanders krijg je vaak wel mee in België."

Er is één groot verschil tussen Nederlanders en Belgen. "Vormer zegt gewoon waar het op aan komt en dat is uiteindelijk wel leuk. Ik kan dat wel appreciëren. Dat merk ik hier ook. Iedereen zegt waar het op staat. Dat vind ik leuk aan Nederlanders. Wij als Belgen zijn vaak wat rustiger en bescheidener."

Olympisch goud

Het zijn spannende weken voor Voet, en dan niet alleen door zijn overstap naar PEC Zwolle. Zijn vriendin Nina Derwael is namelijk voor België op de Olympische Spelen. Zij is een topturnster en kwam zondagmiddag in actie tijdens de finale van het onderdeel brug ongelijk vrouwen. Ze won die finale en verzekerde zich daarmee van een gouden medaille. Eerder vroegen we hem naar de finale en haar avontuur op de spelen.

"Het is een hele belangrijke dag voor haar waar ze heel lang naartoe heeft gewerkt. Er gaat zeker heel veel spanning zijn voor de tv", zegt Voet. Het contact is niet optimaal nu zij in Tokio zit. "Ik heb haar al een tijdje niet meer gezien. Het uurverschil maakt het ook niet altijd even gemakkelijk. Ik bel haar dan rond drie uur in de middag en dan is het bij haar al bedtijd. We zien en horen elkaar dus niet heel veel, maar ze doet het daar heel goed."

Hij heeft zondagmiddag zeker gekeken naar hoe Derwael het goud won. "Het is super spannend. Ik heb nu al twee keer live gekeken. Een keer zaten we in het vliegtuig naar Fenerbahçe. Het is zo stressvol voor de tv. Als het dan goed is gelukt spring je recht overeind. Dat is heel mooi."

Een carrière als turner zit er niet in voor Voet. Hij houdt het bij voetballen en betrekt zijn vriendin hier ook bij. "Ik heb haar al een paar keer training gegeven. Binnenkant voet enzo. Ze is heel leergierig. Af en toe kijkt ze ook samenvattingen terug om mij mee te analyseren. We zijn een steun voor elkaar en dat is gewoon heel leuk."