<
>

Trauner vs. Ramalho: welke topclub haalde de beste verdediger uit Oostenrijk?

Pro Shots

Zowel PSV als Feyenoord plukte deze zomer een centrale verdediger weg uit de Oostenrijkse competitie. André Ramalho maakte eind mei de overstap van RB Salzburg naar Eindhoven, LASK Linz zag sterkhouder Gernot Trauner onlangs richting Rotterdam vertrekken.

Op basis van Opta-statistieken maken we de balans op van beide nieuwelingen in de Eredivisie. Welke Nederlandse topclub heeft de beste van de twee aangetrokken? Om een goede vergelijking te maken zijn de cijfers van beide verdediger van afgelopen seizoen omgerekend naar gemiddelden per 90 minuten voetbal.

Waar Trauner op veel vlakken de meest actieve van de twee is, is Ramalho juist wat zuiverder. Wel valt op dat Trauner een stuk meer balheroveringen en intercepties kan overleggen dan Ramalho, terwijl de Feyenoord-aanwinst zich ook meer liet gelden in goals en assists.

Sterker nog: Trauner was met vier goals en vier assists de verdediger die direct betrokken was bij de meeste treffers vorig seizoen. Ramalho was goed voor één treffer en twee assists namens Salzburg.

Duelkracht

Wat betreft het winnen van duels deed niemand het in Oostenrijk zo goed als Ramalho, terwijl Trauner het vaakst de bal veroverde van alle spelers in de Oostenrijkse Bundesliga. Ramalho staat elfde in dat klassement.

In het afgelopen Eredivisie-seizoen kwam er geen enkele speler van Feyenoord of PSV, met minimaal 100 uitgevochten duels, tot zo’n hoog succespercentage als de twee nieuwkomers. Eric Botteghin (Feyenoord) won 65,1% en Ibrahim Sangaré (PSV) was de sterkste in 63,0% van zijn confrontaties.

Aanvallende schakel

Onderstaande tabel laat de vijf centrale verdedigers zien die in totaal de hoogste Expected Goals waarde konden overleggen bij aanvallen uit open spel waarin zij een rol speelden. Op dat gebied scoorde Ramalho het hoogst, hij was een schakel in aanvallen die in totaal goed waren voor 11,2 xG.

Trauner was juist de centrale verdediger die het vaakst een schakel was bij een aanvalsopzet die eindigde in een schot (82 keer) of doelpunt (12 keer).

Dat Trauner en Ramalho vaak vooruit denken blijkt ook uit de statistieken tabel. Voormalig Ajax-rechtsback Rasmus Kristensen was de enige verdediger met meer passes naar een aanvallende derde vorig seizoen.

De cijfers lijken de verhalen te bevestigen dat zowel Feyenoord als PSV een verdediger heeft aangetrokken die comfortabel aan de bal is en aanvallend zijn steentje bijdraagt. Ramalho maakt bij PSV al een uitstekende indruk, hoe Trauner het gaat doen bij Feyenoord is nog even afwachten.