<
>

Einde tijdperk Wiegman: Periode vol succes en teleurstellingen

ANP Foto

Dat was het dan. Sarina Wiegman haar laatste kunstje als bondscoach van Oranje. De Nederlandse vrouwen verloren vrijdagmiddag op de Olympische Spelen in de kwartfinale na strafschoppen van de Verenigde Staten. Een teleurstellend eind van een succesvol tijdperk. Voorafgaand aan de Spelen was al bekend dat Wiegman na dit toernooi afscheid zou nemen van Oranje.

Haar carrière als bondscoach zit er nog niet op, want haar volgende avontuur staat al vast. Namelijk, het coachen van het nationale vrouwenelftal van Engeland.

Succesvolle jaren

In 2017 start Wiegman haar loopbaan als bondscoach, nadat ze eerst assistent-coach was onder Roger Reijnders en Arjan van de Laan. Het eerste jaar onder haar leiding wordt gelijk een succes. Het Nederlandse vrouwenelftal wint voor het eerst in de geschiedenis het EK. Deze ongekende prestatie levert Wiegman later dat jaar ook nog de prijs 'The Best FIFA Women's Coach' op. De prijs voor de beste vrouwelijke voetbalcoach van de wereld. Het eerste jaar is een voorbode voor de rest van de succesvolle samenwerking met Oranje

.

Een jaar later pakken de Oranjevrouwen namelijk alweer de tweede prijs onder Wiegman. Dit keer de Algarve Cup. In 2019 is Nederland hard op weg om na het EK van 2017 ook nog het WK van 2019 te winnen, maar in de finale gaat het mis. Oranje verliest daarin met 2-0 van de Verenigde Staten. Een verloren finale, maar vooral weer een prestatie om trots op te zijn.

Mede door die campagne mag Wiegman zich in 2020 wederom de beste vrouwelijke voetbalcoach van de wereld noemen. Ze wint niet alleen 'The Best FIFA Women's Coach', maar ook de prijs 'IFFHS World's Best National Coach'. Die tweede prijs werd in 2020 voor het eerst uitgereikt, waardoor Wiegman de eerste vrouw ooit is die deze in ontvangst mocht nemen.

Eigen standbeeld

Eerder dit jaar kreeg Wiegman een eigen standbeeld in de beeldentijd op het KNVB-complex in Zeist. Ze kreeg deze als eerste vrouw vanwege haar betekenis voor de 'Oranjeleeuwinnen' en het vrouwenvoetbal in Nederland.

Britse opvolger

Aan Mark Parsons de taak om Wiegman te doen vergeten. Dit lijkt op voorhand een onmogelijke taak. De Brit was voorheen onder meer actief als trainer van de vrouwenafdeling van Chelsea en het Amerikaanse Portland Thorns. Er staat Parsons gelijk een test te wachten, want hij moet in september beginnen met de WK-kwalificatie, waarin onder meer IJsland en Tsjechië de tegenstanders zijn.