<
>

Op drempel van finale gaat het mis voor Canada en Bicentini: "Je bent zo dichtbij..."

Canada was dicht bij een stunt in de Gold Cup, maar in de negende (!) minuut van de blessuretijd ging het alsnog mis tegen Mexico: 2-1. Door een doelpunt van Héctor Herrera bereikten de Mexicanen de finale. Daarin neemt de ploeg van Ajacied Edson Álvarez en PSV'er Érick Gutiérrez het op tegen de Verenigde Staten. Canada, met assistent-bondscoach Remko Bicentini op de bank, strandt dus in het zicht van de finale.

"Je bent zo dichtbij. We hebben een heel goede wedstrijd gespeeld. Mexico is natuurlijk niet het eerste het beste land", reageert Bicentini. "Als je dan op veertig seconden voor het einde deze wedstrijd verliest, is dat natuurlijk wel heel erg zuur. We hebben de kansen gehad om het naar onze hand te zetten."

Tachtigduizend Mexicanen

De wedstrijd werd gespeeld in Houston, Texas. Op neutraal terrein dus. Maar toch had Mexico een groot voordeel. Houston is immers niet ver van de grens met Mexico, en dus zaten heel veel fans van El Tri op de tribunes. Bicentini: "Tachtigduizend mensen die de namen van de Mexicanen scanderen. Dat doet wat met een speler."

De wedstrijd tussen Mexico en Canada was intens en spelers hadden het meerdere keren met elkaar aan de stok. "Het zijn geen vriendschappelijke wedstrijden. De absolute wil om te winnen was er. Met de supporters erbij werd het nog heftiger. En deze wedstrijd ontaardde in een hoogtepunt, wat betreft de absolute wil om te winnen. Zo hoort een wedstrijd ook gespeeld te worden in een halve finale of finale."

Davies

Canada trad tegen Mexico aan zonder spelers als Alphonso Davies (Bayern München) en Jonathan David (Lille), maar maakte het de favoriet toch ontzettend moeilijk. "Je ziet dat andere jongens opstaan in topwedstrijden zoals we nu gespeeld hebben", aldus Bicentini. "Dat zegt iets over de ploeg, dat zegt iets over de kwaliteit van het elftal. En dat zegt iets over de nummer twaalf tot de nummer dertig in de selectie, die moeiteloos meekomen en het niveau aankunnen. We hebben een heel goede bondscoach (John Herdman, red.) die dat perfect neerzet."

WK 2022

Canada greep dus net naast een ticket voor de finale, maar het land heeft een groter doel. De ploeg begint in september aan de finaleronde van het kwalificatietoernooi voor het WK. "De doelstelling is om naar Qatar te gaan", laat Bicentini, die komend seizoen stage loopt bij N.E.C., weten. "Ik denk dat dit (spelen op de Gold Cup, red.) heel goed is geweest om te weten waar je staat. En voor de jongens een enorm goede bagage om mee te nemen naar de finaleronde. De kansen worden alleen maar groter als je dit soort wedstrijden op dit niveau zo kunt spelen."