<
>

Oud-Feyenoorder Loshi speelt in Kosovo: 'Ken je die hooligans uit het Oostblok?'

ANP Foto

Wat had Simon Loshi graag gezien dat niet FC Drita, maar zijn Feronikeli de tegenstander was geweest van Feyenoord in de voorrondes van de Conference League. Loshi speelde 10 jaar in de jeugdopleiding van de Rotterdammers en voetbalt al een tijdje in Kosovo. De geboren Tilburger met Kosovaarse roots kent de komende tegenstander van Feyenoord goed.

“Ken je die video’s van hooligans uit het Oostblok? Zo ziet het er bij Drita een beetje uit als er fans bij de wedstrijden mogen zijn”, zegt Loshi lachend. “Zingen, springen, vuurwerk. Zo gaat het daar een beetje op de tribunes.” Wat scheelt is dat de wedstrijd niet in het eigen stadion zal worden gespeeld. “Het stadion in Gjilan wordt verbouwd. Bij Europese wedstrijden is het vaak zo dat er in de hoofdstad Pristina wordt gespeeld vanwege UEFA-keurmerken. ”

Zo zal de wedstrijd op donderdag 22 juli ook in het Fadil Vokrri-stadion worden gespeeld in de hoofdstad, wat op een half uur rijden ligt van thuisstad Gjilan. Dertig procent van het stadion zal gevuld zijn tegen Feyenoord, wat neerkomt op zo’n 3.500 fans. Maar wie Loshi mag geloven kunnen ook zij geluid maken voor veel meer. “Die fans gaan wel gek hoor.”

Volle tribunes
Het is een van de vele redenen waarom de rechtervleugelverdediger in januari 2020 koos voor een club uit het land waar zijn ouders vandaan komen. Loshi groeide zelf op in Tilburg en Breda en werd in 2009 door Feyenoord uit de jeugdopleiding van Willem II geplukt. Na 10 jaar op Varkenoord bleef een doorbraak uit, waarna hij via ADO Den Haag in januari van 2020 als eerste Nederlandse prof ooit in Kosovo belandde. De 21-jarige verdediger koos voor Feronikeli, landskampioen van 2019 en heeft nog een contract tot medio 2022.

Waar zijn ploeg graag voor de landstitel meespeelt, is dat afgelopen seizoen niet het geval geweest. Onder andere Drita is een van de drie ploegen die het beter deed. “Zij spelen echt een soort tiki-taka-voetbal. Ze proberen altijd het spel te maken en ze zijn technisch. Al verwacht ik niet dat ze dat tegen Feyenoord ook zullen doen. Normaliter gaan ze dan wat achterover hangen”, denkt Loshi. “Ze hebben deze zomer drie spelers bij ons weggehaald. Goede voetballers.”

Spelers waar Feyenoord voor op moet passen zijn Marko Simonovksi en Astrit Fazliu. “Simonovski speelde vorig seizoen bij ons. Een Noord-Macedoniër die aan één kans genoeg heeft. Hij maakte bij ons 14 goals in 22 wedstrijden. Hij is echt een sluipschutter. Fazliu speelde daarvoor bij ons. Hij speelt op ‘tien’, is technisch en op de een of andere manier duikt hij altijd vrij op in de zestien van de tegenstander. Een hele goede en gevaarlijke voetballer. Tegen ons speelden ze vaak 4-3-3 met hem als aanvallende middenvelder.”

Geertruida en Kökçü
Contact heeft Loshi nog genoeg met voormalig ploeggenoten, maar ook met eerdere vrienden uit Rotterdam-Zuid. “Met Lutsharel Geertruida, Achraf El Bouchataoui en Orkun Kökçü onder anderen. Ik heb altijd gevraagd of ze in de zomervakantie naar Kosovo wilden komen. Nu komen ze er als voetballer. Nee ze hebben nog niet gevraagd om tips. Dat zal nog wel komen”, zegt Loshi met een lach. “Ik hoop erbij te zijn als ze tegen Drita spelen al vind ik het moeilijk om een voorspelling te doen. Ik wil Drita niet tekort doen, maar ook weer niet te veel credits geven. Als ik ze met een Nederlandse ploeg moet vergelijken is het een beetje het niveau van PEC Zwolle. Ik denk dat Feyenoord in Pristina met 1-3 wint.”

Dat een ploeg met de geschiedenis als Feyenoord op bezoek komt, is groot nieuws in het Balkanland. “Het zegt ook iets over het voetbal hier. Vijf jaar geleden mochten we pas meedoen als FIFA-land. Er is hier altijd oorlog geweest en we hebben nooit rechten gehad. Voetballend gaat het ook steeds beter. We zijn van ver gekomen, maar dat er een ploeg als Feyenoord langskomt, betekent veel. In voetbal kunnen er altijd gekke dingen gebeuren.” Een van de voorbeelden die Loshi noemt is PSV in 2017 tegen het Kroatische Osijek. “Als Feyenoorder hoop ik dat ze winnen, maar voor het Kosovaarse voetbal zou het zo veel betekenen als Drita kan stunten.”