<
>

Ajax heet Berghuis welkom met vierjarig contract

Steven Berghuis is maandag gepresenteerd bij Ajax. De ex-aanvoerder van Feyenoord heeft de medische keuring doorstaan en heeft een contract tot medio 2025 ondertekend. Berghuis gaat met rugnummer 23 spelen bij zijn nieuwe club. Met de transfer is naar verluidt een bedrag van rond de vijf miljoen euro gemoeid en dit kan nog verder oplopen.

Samen met andere Oranje-internationals die terugkwamen van vakantie onderging Berghuis vandaag de nodige testen. Morgen (dinsdag) staat de eerste training op het programma en zaterdag gaat Ajax voor de tweede keer op trainingskamp.

Publiekslieveling

Berghuis had nog een contract voor een jaar bij Feyenoord. In de afgelopen seizoenen groeide Berghuis uit tot publiekslieveling in De Kuip. Het Legioen sloot de linkspoot vanwege zijn vele doelpunten en assists in de harten. Door zijn productiviteit werd Berghuis meemaals gelinkt aan andere clubs. In zijn laatste vier seizoenen als Feyenoord-speler maakte hij steevast meer dan tien doelpunten.

Feyenoord houdt Berghuis aan boord met hoger salaris

In de zomer van 2019 wilde toenmalig PSV-trainer Mark van Bommel Berghuis graag aan zijn selectie toevoegen. Feyenoord wist zijn sterspeler te behouden voor de club door hem een vorstelijk salaris voor te schotelen. Berghuis werd de best betaalde speler van de selectie. In gesprek met Hans Kraay Jr. gaf Berghuis ruim een jaar later te kennen Feyenoord alleen te willen verlaten voor het buitenland. Mede door corona kwam die buitenlandse club er in 2020 niet.

Onverminderd ging de sierlijke buitenspeler in het seizoen 2020/'21 door met waar hij in het afgebroken coronaseizoen gestopt was. Feyenoord kon niet zonder zijn doelpunten en assists en dat wist hij zelf ook maar al te goed. Het leidde tot wrijving in de kleedkamer. Berghuis sloot het jaar af met 18 doelpunten en 14 assists in de Eredivisie. Een goed EK draaien en dan een mooie transfer naar het buitenland maken, was de gedachte. Bondscoach Frank de Boer had echter geen plek voor Berghuis in zijn elftal. Er sluimerde interesse van VfL Wolfsburg, Norwich City en PSV. Verrassend genoeg werd aartsrivaal Ajax als enige concreet voor Berghuis.

"Spelen om de prijzen, in de Champions League en in beeld blijven bij Oranje"

Al snel bleek dat Berghuis openstond voor een overstap naar Amsterdam, ondanks de sentimenten die leven onder de supporters van beide clubs. Nadat Feyenoord en Ajax een akkoord bereikten over de transfersom stond niets een overgang meer in de weg en mag Berghuis zich naar verwachting volgende week Ajacied noemen.

Berghuis werd in het seizoen 2016/'17 kampioen met Feyenoord. Hij speelde 149 Eredivisieduels voor de club, waarin hij 70 keer tot scoren kwam.

Berghuis reageerde eerder al op zijn overstap: "Ik ben 29 jaar en het was bekend dat ik graag nog een stap wilde maken. Belangrijk daarbij is dat ik mezelf sportief verder wil ontwikkelen. Bij het maken van de keuze voor mijn nieuwe club was ik naast mijn ontwikkeling als voetballer erg op zoek naar de combinatie van spelen om prijzen, spelen in de Champions League en in beeld blijven bij Oranje. Bij Ajax denk ik dat dit allemaal samenvalt."

Directeur voetbalzaken Marc Overmars: “Steven is een belangrijke Nederlandse speler, hij heeft de afgelopen jaren stappen gezet en is als gevolg daarvan ook international geworden. De mogelijkheid diende zich aan om hem over te nemen en wij denken hem goed te kunnen gebruiken. De laatste seizoenen van Ajax laten zien dat we ontzettend veel wedstrijden spelen, dus het is belangrijk dat we alle posities goed bezet hebben. We halen met hem een creatieve aanvaller in huis met een hoog rendement, zijn cijfers spreken voor zich. Samen met de andere technische mensen bij Ajax denk ik dat er nog rek in zit, wij denken dat hij bij ons een nog betere speler kan worden. Dat mag hij vanaf deze zomer laten zien.”