<
>

'Messi akkoord met lager salaris en verlengt bij Barcelona'

Lionel Messi en Barcelona hebben een akkoord bereikt over een nieuw vijfjarig contract, melden bronnen aan ESPN. Messi zou volgens bronnen akkoord zijn gegaan met een flinke salarisverlaging.

Messi was transfervrij nadat zijn contract bij Barcelona was verlopen. Hij stond in de belangstelling van Paris Saint-Germain en Manchester City nadat hij vorige zome kenbaar had gemaakt Barcelona te wilen verlaten. Het vorige contract van de 34-jarige had een waarde van 500 miljoen euro en verliep op 1 juli. Mede door de terugkeer van Joan Laporta als voorzitter, stond Messi echter steeds meer open voor een langer verblijf in Camp Nou. Een officiële aankondiging van de deal wordt verwacht in de komende dagen.

Laporta hoopte een akkoord te bereiken voordat het oude contract van Messi was verlopen. De financiële problemen van Barcelona maakte dat onmogelijk. De brutoschuld van de club bedraagt meer dan een miljard euro. Bezuinigingen zijn daarom noodzakelijk. Spelers moeten verkocht worden, de loonkosten moeten omlaag en Messi krijgt een lager salaris.

La Liga-voorzitter Javier Tebas waarschuwde Barcelona dat de nieuwe deal met Messi niet geregistreerd zou mogen worden, als ze niet in staat waren geweest de uitgaven te verlagen om zo te voldoen aan de Financial Fair Play-regels van de competitie. Het bestedingslimiet van Barça is sinds de coronapandemie verlaagd van meer dan 600 miljoen euro naar 347 miljoen euro. Voor het komende seizoen liggen er naar vewachting nog verdere bezuinigingen op stapel.

Messi is met familie op vakantie na de Copa-zege met Argentinië afgelopen weekend. Het was zijn eerste trofee met de nationale ploeg. Hij zal later aansluiten bij de selectie van Ronald Koeman. De competitie begint voor Barcelona op 15 augustus met een thuiswedstrijd tegen Real Sociedad.

Messi sprak vorig jaar voor het eerst de wens uit om te vertrekken bij Barcelona. Dat gebeurde na de 8-2 nederlag tegen Bayern München in de Champions League. Zijn relatie met toenmalig voorzitter Josep Maria Bartomeu bereikte een dieptepunt. In een interview met Goal september vorig jaar, nadat Barcelona voor een transfer was gaan liggen, noemde Messi Bartomeu een "leugenaar" en zei dat het bestuur al jaren "dingen verzon" en "gaten dichtte".

Tegen Bartomeu werd een motie van wantrouwen ingediend. Hij trad in oktober af en werd in maart opgevolgd door Laporta. De huidige preses heeft een goede relatie met Messi en zijn familie. Hij was voorzitter van Barcelona toen Messi zijn debuut maakte in de hoofdmacht en zijn eerste profcontract tekende.

Bronnen vertelden in april aan ESPN dat Laporta werkte aan een contractverlenging voor Messi, inclusief de optie om in de Major League Soccer te spelen voordat hij terugkeerde naar Barcelona. In het openbaar en prive hield Laporta altijd vol dat hij "ervan overtuigd" was dat hij Messi kon overhalen om te blijven. De club heeft deze zomer al een reeks aankopen gedaan te weten: Sergio Agüero, Memphis Depay, Eric Garcia en Emerson Royal.

Messi kwam in 2000 naar de Barcelona-academie en speelde 778 wedstrijden voor de club, waarmee hij vorig seizoen het record van Xavi Hernandez verbrak. Hij maakte 672 doelpunten, nog een clubrecord, en hielp Barcelona onder meer aan 10 La Liga-titels en vier keer de Champions League.