<
>

Nog één week en dan wacht Galatasaray: de stand van zaken bij PSV

Nog precies één week tot de wedstrijd van het jaar voor PSV. De Eindhovenaren nemen het in het eigen Philips Stadion op tegen Galatasaray in de tweede voorronde van de Champions League. Tegen de Turkse topploeg moet de eerste horde worden genomen om de groepsfase van het miljardenbal te bereiken. Het trainingskamp is achter de rug, de broodnodige ervaring is binnengehaald, maar hoe staat de ploeg van Roger Schmidt ervoor?

PSV eindigde vorig seizoen op maar liefst 16 punten achterstand van kampioen Ajax. Dit seizoen aan PSV de taak de titelstrijd spannend te maken. Daarnaast moeten er maar liefst drie rondes worden overleefd voordat de Champions League is bereikt.

Ervaring is aangetrokken maar blikvangers lijken te vertrekken

De kans lijkt klein dat Denzel Dumfries en Donyell Malen daar een rol in gaan spelen, want Roger Schmidt verwacht het tweetal niet meer terug in Eindhoven. Tijdens het teleurstellende EK van het Nederlands Elftal waren de twee PSV’ers een van de weinige lichtpuntjes. Tegen Oekraïne was het ‘de grote Dumfries-show’ en naast de inmiddels ontslagen Frank de Boer, vonden alle andere 17 miljoen bondscoaches dat ook Malen een basisplek verdiende. Tot een definitieve transfer kwam het nog niet, maar dat het tweetal vertrekt uit Eindhoven, lijkt zeker.

Tegenover het aanstaande vertrek van Malen en Dumfries heeft PSV heel wat ervaring (terug)gehaald. Marco van Ginkel is voor de vijfde keer terug in Eindhoven en heeft een contract voor twee seizoenen getekend en ook Davy Pröpper ligt de komende twee jaar vast in Eindhoven. Schmidt is blij met de komst van het ervaren tweetal: "Van Ginkel en Pröpper hebben al succes met PSV geboekt. Zij zijn teruggekomen met ervaring uit het buitenland. We zijn erg tevreden om ze terug in ons team te hebben."

De vraag is of de twee middenvelders fit genoeg zijn om volgende week tegen Galatasaray te kunnen presteren. Pröpper speelde in het jaar 2021 slechts 14 officiële minuten voor Brighton in de Premier League terwijl ook Van Ginkel vorig seizoen met blessureleed kampte.

Naast de twee middenvelders heeft PSV ook in de defensie de nodige ervaring toegevoegd. De 29-jarige centrale verdediger André Ramalho Silva is herenigd met Schmidt. De twee werkten eerder al samen bij Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen. Daarnaast kwamen ook Joël Drommel en Phillipp Mwene naar Eindhoven.

Ervaring was broodnodig

Met de komst van Pröpper, Van Ginkel en Ramalho is de nodige ervaring aangetrokken. Daar ontbrak het vorig seizoen aan, beaamt ook Schmidt. "We hebben met opzet naar dit soort spelers gezocht. Zij kunnen ons een goede balans en leiderschap in het team geven. Ik denk dat wij heel veel goede getalenteerde spelers hebben. Maar als je mee wil doen om de prijzen en Europees voetbal wil spelen, moet je ook een goede balans in je elftal hebben. Dat betekent dat je ook ervaring en goede begeleiding voor jonge spelers nodig hebt."

Wie gaat de goals maken?

Achterin en op het middenveld lijken het luxeproblemen te worden voor de trainer van PSV. Voor de aanvallende posities ontstaan er echter serieuze problemen. AD-journalist Maarten Wijffels twijfelt hardop over het scorend vermogen van PSV. "In zo een tweeluik tegen Galatasaray, wie gaat daar twee goals maken? Ja Zahavi misschien, maar misschien…" Daar sluit ESPN-analist en oud speler van PSV Marciano Vink zich bij aan. "Het wordt nog heel erg puzzelen en hopen dat ze er 21 juli klaar voor zijn."

Aanblijven talenten onzeker

Of Mohamed Ihattaren, Cody Gakpo en Noni Madueke komend seizoen nog bij PSV spelen is onzeker. De 19-jarige Ihattaren heeft nog een contract voor één seizoen en een paar maanden geleden leek een vertrek onvermijdelijk. De middenvelder maakt echter een goede indruk in de voorbereiding, ziet ook Schmidt. "Het is veel beter als je het vergelijkt met vorig seizoen. Zijn humeur en zijn fysieke gesteldheid is veel beter. Hij heeft hard en professioneel gewerkt tijdens zijn vakantie, dat is een goed teken."

Wijffels twijfelt over de kansen van Ihattaren. "Ga het maar uittekenen, als Gakpo er is en Götze. Dan zullen die waarschijnlijk toch gaan spelen op die halve tien posities. Waar komt hij dan terecht?"

Voor Madueke en Gakpo zijn de kaarten anders geschud. PSV zou beide spelers het liefst ook volgend jaar in het Philips stadion zien schitteren maar er is veel interesse voor de jonge spelers. Zo zou de Duitse club Borussia Dortmund Madueke zien als de ideale opvolger van de vertrokken Jadon Sancho en meldde Voetbal International dat Bayern München zich bij de zaakwaarnemers van Gakpo heeft gemeld. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Sterkhouder Götze blijft in Eindhoven

Iemand die zeker bij PSV blijft is Mario Götze. De Duitser kende een prima eerste seizoen, voelt zich op zijn gemak in Nederland en is zelf ook niet van plan te vertrekken. "Ik heb veel Champions League gespeeld en ik wil dat weer, dat is mijn doel. Ik denk er niet aan om weg te gaan. We hebben een grote kans op Champions League-voetbal en om als team te groeien en misschien titels te pakken."

Tijdens het trainingskamp in Marienfeld vorige week is het fundament gelegd voor het nieuwe seizoen. Of dat gelukt is, en die kans op Champions League voetbal wordt gegrepen, moet volgende week blijken. Vanavond oefent PSV nog tegen het Griekse PAOK Saloniki. De laatste test richting Galatasaray.