<
>

Trotse 'bondsridder' Kuipers twijfelt over toekomst na EK-finale

Björn Kuipers gaat nadenken of hij nog doorgaat als internationaal scheidsrechter. "Ik heb de kranten gelezen waarin staat 'ijzersterk afscheid internationale loopbaan Kuipers', maar ik ben nog niet zo ver."

Op de persconferentie krijgt Kuipers bijval van assistent Erwin Zeinstra, die zegt dat zijn collega veel complimenten heeft gekregen. Kuipers gaat de komende weken nadenken. "Ik ga die beslissing nog niet nemen hoe mijn carrière ten einde gaat komen."

Bondsridder
De KNVB heeft 'Team Kuipers' benoemd tot bondsridder. De 48-jarige Kuipers kreeg die onderscheiding na het fluiten van de finale van het EK, zondag op Wembley tussen Italië en Engeland. Ook de grensrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra zijn vanaf nu bondsridder. De finale eindigde in 1-1, Italië won het EK na strafschoppen.

"Het team van Björn Kuipers is een geweldige ambassadeur van de KNVB en van de Nederlandse arbitrage. Kuipers, Van Roekel en Zeinstra zijn door hun positieve houding en gedrag, toewijding en inzet een voorbeeld voor hun collega-(assistent-)scheidsrechters", aldus de KNVB in een verklaring. "Ze laten keer op keer zien dat hun succes het resultaat is van hard werken, veel trainen en de bereidheid zichzelf steeds te verbeteren. Hun succes is een inspiratiebron voor jongens en meisjes om ook te gaan fluiten. Velen van hen geven aan Kuipers te zien als hun grote voorbeeld."

Goed gevoel

Kuipers had zijn wekker op de dag van de finale op 09.00 uur gezet, maar hij werd al om 05.23 uur wakker. "Ik had het gevoel dat er niets mis kon gaan. Iedereen van ons was zo gefocust en zo geconcentreerd. Gelukkig zijn er geen momenten geweest waarin we cruciaal waren. Italië en Engeland hebben zich ook voortreffelijk gedragen."

De Nederlandse scheidsrechter riep vooraf de aanvoerders Giorgio Chiellini en Harry Kane bij zich. "Ik zei: doe me nou één plezier en zorg ervoor dat je je focust op je eigen spel en niet op mijn beslissingen. Ga niet allerlei gebaren maken. Ik hoefde me geen zorgen te maken, vertelden ze. Toen zei ik weer: ik maak me geen zorgen, het is meer een boodschap. Dat was eigenlijk het begin van een hele goede relatie op het veld."

Hoogtepunten en spannende momenten

Kuipers omschreef de fase van zo'n 20 minuten voor het begin van de wedstrijd als een van de hoogtepunten. "Tijdens de warming-up was het nog vrij rustig. Toen waren nog veel mensen buiten het stadion. Toen daarna het stadion volliep en iedereen liederen begon te zingen, kreeg ik echt het 'wow-gevoel'. Datzelfde gold tijdens het spelen van de volksliederen. Toen ging ik in mijn gedachten nog eens terug hoe ik hier ben gekomen. Ik had kippenvel over mijn hele lichaam. Ik heb altijd de droom gehad een EK-finale te mogen fluiten. Het was zo gaaf dat die droom uitkwam."

Tijdens de finale kende Kuipers een paar spannende momenten. Een keer verloor hij een belangrijk deel van zijn zender, waardoor hij even niet optimaal kon communiceren met de grensrechters en videoscheidsrechter. "En de strafschoppenserie was nog even spannend. Stel dat ik te horen kreeg dat de keeper van Italië bij de laatste strafschop niet op zijn lijn stond en dat de penalty opnieuw genomen had moeten worden... Gelukkig bleef ons dat bespaard en kreeg ik al snel te horen dat de treffer correct was."

Mogelijke concurrentie Makkelie

Op het WK mag maar één scheidsrechter per land fluiten. Als Kuipers zich kandidaat zou stellen, staat hij mogelijk de 38-jarige Danny Makkelie in de weg. Makkelie had bij het EK de leiding over de openingswedstrijd (Italië - Turkije) en de halve finale tussen Engeland en Denemarken.

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.