<
>

Speelstijl Slot slaat aan bij Feyenoord

Bij Feyenoord gaat ’t komend seizoen allemaal anders. Arne Slot probeert in moordend tempo zijn speelstijl erin te rammen. De Rotterdammers spelen over een paar weken immers alweer de voorrondes van de Conference League. En de ‘nieuwe’ tactiek is 180 graden anders. Waar Dick Advocaat de grootste kracht van het spelersmateriaal dacht te zien in de omschakeling, gaat Slot voor offensief pressievoetbal. Advocaat zag er een valkuil in, wat de nodige oorlogjes met zijn spelers opleverde, maar de nieuwe trainer twijfelt niet. “Daarvoor ben ik gehaald. Vanwege de manier waarop ik AZ heb laten spelen en eerder Cambuur. Dat gaan we proberen hier ook voor elkaar te krijgen.”

Kraakhelder

En dus is Slot vanaf dag 1 kraakhelder naar zijn spelers toe. “Hij is heel erg duidelijk in wat hij wil”, zegt Bryan Linssen op de mediadag tijdens het trainingskamp in Oostenrijk. “In wat hij wil zien van ons en wat hij verwacht van ons. Dat is fijn: een trainer die duidelijk is.” De aanvaller heeft sowieso prettig kennisgemaakt. “Ook buiten het voetbal om is hij gewoon een hele nuchtere man. Fijn als een trainer openstaat, dat je er ook gewoon iets tegen kan zeggen wat niet over voetbal hoeft te gaan. Een hele leuke man. Hij maakt op iedereen een hele goede indruk.”

Aanvallend voetbal

Jens Toornstra begint aan zijn achtste seizoen bij Feyenoord. Een volgend hoofdstuk met een nieuw begin. “Je merkt dat er een frisse wind is. Er is een nieuwe technische staf, nieuwe mensen met andere visies. Je merkt ook altijd bij een nieuwe trainer: iedereen wil zich laten zien. Ik denk dat dat goed werkt. Iedereen wil vol gaan. Dat is nodig voor de manier van spelen.” Ook hij is enthousiast over Slot. “Het is een spontane open trainer met een bepaalde visie: aanvallend voetbal. Die mij persoonlijk ook wel goed ligt.”

Volle bak druk

Linssen vat de visie simpel samen: “Gewoon volle bak erop zitten. Doen wat je moet doen en geen moment verslappen. Op momenten dat je onder druk komt, de tegenstander voetbalt eronder uit. Dan moet je reageren. Iets inzakken of nog hoger druk zetten… Als je het maar met volle intensiteit doet. Dat is belangrijk voor hem.” Feyenoord moet de baas zijn, jagend over het veld, altijd. Dat is dan het ultieme doel, zou je zeggen. Toornstra: “Een ultiem doel is het niet, maar we willen gewoon heel graag de tegenstander onder druk krijgen. Iedere tegenstander in welk systeem dan ook. Daarvoor heb je gewoon een bepaalde inhoud nodig. Dat kost gewoon heel veel kracht. Daarom moeten we nu keihard aan de bak.”

Alles met de bal

Maar waar sommige (oud-)voetballers nachtmerries overhouden aan een voorbereiding met eindeloze duurlopen en sprintsessies, haalt Slot een wit voetje bij de Feyenoord-selectie door dat ene ronde ding waar alles om draait zelden binnen te laten liggen. Linssen: “Er wordt hard getraind, maar alles met bal. Veel oefeningen in de speelstijl zoals Slot wil gaan spelen. Dat is wel leuk, bevalt ons wel.” Toornstra. Hard trainen is nodig en ik vind het lekker, omdat het ook heel veel met bal is. Dan maak je ook die afstanden, maar merk je het minder. Het is hard werken, maar het is om een bepaald doel te bereiken. Het is wel leuk.”

Geen robots

Volgens Slot is het ook een beetje een fabeltje dat je alleen met robot-achtige, onvermoeibare superatleten modern pressievoetbal zou kunnen spelen. “In een wedstrijd loop je tussen de 110 en 125 kilometer als team. Als je massaal inzakt zit je op 112-113 en als je volle bak druk zet zit je op 116-117. Het is niet zo dat ze nou 30 kilometer meer moeten gaan lopen.” Deze andere speelstijl vraagt wel even een omschakeling van de spelers. “Het is alleen mentaal wel even wat anders, als je de bal verliest teruggaat en bij elkaar komt of dat je meteen actief weer druk op de bal gaat zetten. Het is echt niet nieuw voor ze, Feyenoord zette vorig jaar ook regelmatig vroeg druk. Maar ik probeer ze er wel van te overtuigen dat ’t niet af en toe moet gebeuren, maar constant, Dat is niet alleen fysiek zwaar, maar dat is ook mentaal een behoorlijke uitdaging.”

Nieuwe weg naar?

De contouren van de transformatie worden volgens Toornstra langzaam zichtbaar: “Wat ik nu zie is dat we in grote delen van de wedstrijd een tegenstander echt vroeg onder druk krijgen. Dat ze gewoon niet weten wat ze moeten doen. Dat ziet er wel echt goed uit. We moeten nog stappen maken, maar de potentie daarin is zeker aanwezig.” Of er nu geld is in Rotterdam, of er nou een nieuwe trainer is met andere ideeën… Feyenoord is en blijft een topclub. En dus is elk seizoen weer de hoop, het verlangen naar het kampioenschap. En zo hoort het eigenlijk ook. Bij Toornstra, die erbij was in 2017, uiteraard ook. “We willen zo lang mogelijk meedoen om de titel. Ook dit jaar. We zijn een soort van nieuwe weg ingeslagen. Het idee van overal pressing is wel leuk. Het ligt mij ook wel dus daar ben ik wel heel blij mee. Ik ben wel echt benieuwd hoe goed we dit kunnen uitvoeren, wat de trainer wil. En wat we daarmee kunnen bereiken, daar heb ik wel veel zin in.”