<
>

Oranjevrouwen eindelijk in Japan

ANP Foto

De voetbalsters zijn als eerste Nederlandse sportploeg gearriveerd in Japan voor de Olympische Spelen. Bij aankomst op het vliegveld van Tokio moesten ze eerst urenlange checks ondergaan. Het duurde bij aankomst zo'n vier uur voordat alle noodzakelijke formaliteiten waren afgehandeld, waaronder een coronatest en controle van alle formulieren.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman vloog dinsdag vanuit Amsterdam naar Tokio. Kanovaarster Martina Wegman, die op de Olympische Spelen meedoet aan de K1-slalom, zat ook aan boord.

De selectie ging na alle controles per bus naar Kamogawa, een stad aan de kust op bijna twee uur rijden van Tokio, waar de voetbalsters zich gaan voorbereiden op hun debuut op de Spelen. De ploeg van Wiegman werd daar verwelkomd door de burgemeester en locoburgemeester. Langs het trainingsveld staat op borden in het Nederlands en Japans de tekst: 'Samen naar de top! Oranje Leeuwinnen met Kamogawa'.

Alleen Loes Geurts ontbreekt nog in de selectie. De 35-jarige reservekeepster van Oranje speelt woensdagavond met haar Zweedse club BK Häcken een competitiewedstrijd en komt daarna naar Japan.

Wiegman arriveerde met 23 speelsters in Japan. Keepster Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag) en spits Joëlle Smits (VfL Wolfsburg) maken weliswaar geen deel uit van de olympische selectie van 22 speelsters, maar zijn stand-by en vlogen ook mee. Zij blijven tot de eerste wedstrijd bij de groep, voor het geval er bijvoorbeeld een blessure- of coronageval is binnen de selectie.

De voetbalsters trainen tot 17 juli in Kamogawa. De regerend kampioen van Europa en nummer 2 van het laatste WK speelt volgende week woensdag een trainingswedstrijd achter gesloten deuren tegen Canada, dat ook meedoet aan het mondiale sportevenement.

Voor de voetbalsters beginnen de Spelen al twee dagen voor de openingsceremonie, die op 23 juli is. Ze nemen het op 21 juli in het Miyagi-stadion in Rifu op tegen Zambia. De ploeg van Wiegman reist tijdens het mondiale sportevenement van speelstad naar speelstad en hoopt uit te komen in Tokio, waar op vrijdag 6 augustus de finale van het voetbaltoernooi wordt gespeeld in het Olympisch Stadion. De andere tegenstanders in de groep zijn Brazilië (24 juli in Rifu) en China (27 juli in Yokohama).

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.