<
>

Dortmund bevestigt transfer Malen

Donyell Malen laat PSV definitief achter zich en tekent een contract bij Borussia Dortmund. De Duitse topclub, waar de Nederlander vandaag al meetrainde, maakt ongeveer dertig miljoen euro over naar Eindhoven.

De 22-jarige aanvaller speelt sinds 2018 bij PSV. Hij speelde in die tijd 116 officiële duels voor de Eindhovenaren waarin hij 55 keer scoorde en 24 keer een assist afleverde. In de Duitse stad tekent Malen een contract tot de zomer van 2026.

"Dit is een prachtige transfer voor Donyell en PSV’, zei directeur voetbalzaken John de Jong. "We zijn ontzettend trots op het traject dat we samen hebben afgelegd en het resultaat daarvan."

Voordat hij bij PSV in 2019 doorbreekt, speelt Malen in de jeugd van Ajax en Arsenal. Stukje bij beetje ontstijgt hij het niveau van Ajax en op zijn vijftiende staat hij in de belangstelling van verschillende topclubs in het buitenland. Ajax heeft een plan opgesteld en legt het voor aan zijn zaakwaarnemer, Mino Raiola, en zijn moeder. Volgens kamp-Malen treuzelt Ajax en vertrekt hij naar Arsenal waar hij indruk maakt op Arsène Wenger.

Bij Arsenal speelt Malen in zijn eerste seizoen zijn wedstrijden bij het Onder-18-elftal en traint hij af en toe mee met het eerste elftal. Ook scoort hij regelmatig met veel kenmerken die doen denken aan Thierry Henry. Explosief en dan gericht schieten met rechts, het is daarom niet vreemd dat Wenger zo gecharmeerd van Malen is. In het tweede seizoen bij Arsenal speelt hij bij de Onder-23, maar wordt hij fysiek afgetroefd. In de zomer van 2017 neemt Wenger hem mee op trainingskamp in Azië en Oceanië. Daar maakt hij zijn debuut. Wenger is lovend, maar ziet dan al dat er weinig ruimte is om hem een verdere kans te geven.

Aanpassingsmoeilijkheden

Dan komt PSV met een driejarig contractvoorstel. Hij sluit aan bij Jong PSV. Malen heeft moeite om zich aan te passen. Hij wil zo snel mogelijk bij het eerste elftal komen. Samen met zijn toenmalige trainer Dennis Haar maakt hij een plan om zijn doel te bereiken. Dat lukt, want in de winterstop mag hij mee op trainingskamp met de eerste selectie. Een half jaar later scoort hij vijf keer in één wedstrijd voor PSV 1.

Zo snel kan het gaan. Daarmee treedt hij in de voetsporen van onder andere Johan Cruijff en Marco van Basten. Een nieuw fenomeen is geboren. Inmiddels is hij 13-voudig international voor het Nederlands Elftal. Hij debuteert tegen Duitsland en scoort meteen. ''Een kleine droom die uitkomt'', aldus de spits zelf. Een paar maanden na zijn Oranje-debuut, op 15 december valt hij uit tegen Feyenoord met een ernstige knieblessure. Malen wordt geopereerd aan zijn knie en kan zich gaan richten op het seizoen 20/21.

Daarin maakt hij onder Roger Schmidt 19 goals, als één van de sterkhouders van het elftal. Ook bereidt hij acht doelpunten voor. Het levert hem een plek op in de EK-selectie van Oranje. Zijn aandeel op het EK blijft bij twee assists, maar iedereen kan zien dat Malen een topspits in wording is.