<
>

Oude rotten van Italië gaan voor ultieme wraak op Spanje

2012. Kiev. Finale EK. Spanje. Italië. 4-0. 4-0! Een grotere afgang bestaat er bijna niet voor de Italianen. Spanje was oppermachtig in de finale en bezorgde heel Italië een trauma. Vandaag. 2021. Wembley. Halve finale EK. Dé kans voor ultieme wraak op Spanje. Dat geldt met name voor Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci. Die stonden die bewuste avond in Kiev op het veld en wisten niet wat hun overkwam. De Italianen werden volledig overklast door het tiki-taka voetbal van Spanje.

Nóg een trauma
Er staat trouwens nog wel een rekeningetje open. Want ook op het EK in 2008 stonden de Zuid-Europese giganten tegenover elkaar, in de kwartfinale. Na 90 minuten en verlenging stond nog steeds de beginstand op het bord en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Namens Italië, toenmalig wereldkampioen, misten Daniele de Rossi en Antonio Di Natale vanaf elf meter en dus won Spanje de strafschoppenreeks met 4-2. Ook toen al was er een man van de huidige selectie bij. Giorgio Chiellini, toen nog linksback, maakte alles van dichtbij mee en zal er vanavond alles aan doen om een dergelijk scenario te voorkomen.

Dubbele wraak
Op het vorige EK, in 2016, werd er eigenlijk al wraak genomen door de Italianen. In de achtste finale werd Spanje dankzij doelpunten van Chiellini en Graziano Pellè met 2-0 verslagen.Nu dus de kans om dat in de halve finale van 2021 dubbel en dwars over te doen. Overigens ging het voor Italië een ronde later alweer mis. Na strafschoppen vloog Italië er mede dankzij een dramatische penalty van Simone Zaza uit.

Spaanse Suprematie
Uiteindelijk zou Spanje in 2008 ook met de Europese titel aan de haal gaan door Duitsland in de finale te verslaan. Vervolgens werden ook de WK-finale van 2010 (waar we verder niks over zullen schrijven) en dus ook de EK-finale van 2012 gewonnen. De suprematie van Spanje was ongekend in die periode.

Tegenwoordig is het voetbal van Spanje een stuk minder dominant. De Spanjaarden begonnen stroef aan dit toernooi. Iets wat ook Rafael van der Vaart opviel. Van der Vaart vond het voetbal van Spanje niet om aan te zien en hoopte van harte dat Nederland tegen dit matige Spanje zou komen te spelen. Die woorden werden de voormalig middenvelder van onder meer Real Madrid niet in dank afgenomen in Spanje. Er barstte een soort hetze los tegen Van der Vaart en zelfs Koke en Busquets spraken zich openlijk uit. Maar de woorden lijken toch wel geholpen te hebben, want sindsdien gaat het een stuk beter met Spanje en staan ze nu zelfs in de halve finale.

Geen WK en geweldige reeks
Je zou Italië – Spanje ondertussen een echte klassieker kunnen noemen. 37 keer al speelden de twee landen tegen elkaar. 11 keer won Italië, 15 keer werd er gelijkgespeeld en 11 keer won Spanje. Perfect in balans. De laatste keer dat de twee tegen elkaar stonden was in 2017 voor de WK-kwalificatie. Spanje won van Italië en werd groepswinnaar. De Italianen werden veroordeeld tot de play-offs. En daar ging het helemaal mis. Italië werd er uitgeknikkerd door Zweden en ging daardoor niet naar het WK van 2018 in Rusland. Een enorme deceptie voor Italië dat voor het eerst sinds 1958 ontbrak op een WK.

Toch is die teleurstelling ergens goed voor geweest. Het roer ging om onder de nieuwe bondscoach Roberto Mancini en heeft nu al 32 wedstrijden op een rij niet verloren. Een geweldige reeks, maar Spanje heeft nog altijd het record in handen. Zij waren tussen 2007 en 2009, 35 wedstrijden op rij ongeslagen.

Laatste kunstje?
Als je Chiellini (36) en Bonucci (34) ziet spelen zou je niet zeggen dat ze de dertig al ruim gepasseerd zijn. De twee kiezelharde verdedigers van de Azzurri geven alles voor hun ploeg en zorgen er samen voor dat er amper tegendoelpunten vallen. Het duo speelt al jaren samen bij Juventus en Italië en kent elkaar door en door. Of dit EK hun laatste kunstje is valt moeilijk te zeggen. Misschien plakken ze het WK van 2022 er nog wel aan vast. Als ze het niveau van dit EK vasthouden zijn er weinig verdedigende duo’s die kunnen tippen aan Chiellini en Bonucci. Maar goed, dat zien we dan wel weer. Eerst maar eens winnen van Spanje en voor eens en voor altijd afrekenen met de trauma’s uit het verleden.