<
>

Fluiten EK-finale kers op taart voor Kuipers

Björn Kuipers fluit zondag de finale van het EK op Wembley. De Oldenzaler is door de UEFA aangewezen om met zijn team de eindstrijd tussen Italië en Engeland in goede banen te leiden. Het wordt voor Kuipers de eerste finale van een eindronde. Hij krijgt de voorkeur boven landgenoot Danny Makkelie en Duitser Felix Brych. Zij floten beiden een halve finale. Makkelie had gisteren de leiding over Engeland - Denemarken en Brych over Italië - Spanje. Makkelie kwam in opspraak omdat hij een onterechte strafschop aan Engeland zou hebben gegeven.

Voor Team Kuipers is de finale de vierde wedstrijd van dit toernooi. Eerder gaven zij leiding aan twee groepswedstrijden, was Björn Kuipers vierde man bij de wedstrijd Engeland-Kroatië en floot hij de kwartfinale Tsjechië-Denemarken. Het wordt de afscheidswedstrijd van Team Kuipers op dit niveau. Hij floot eerder al 1 keer de Champions League-finale, 2 keer de Europa-League finale en 1 keer de finale van de Confederations-Cup.

Dit weekend lekte al uit dat Kuipers de finale mag fluiten. De Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir zou in Turkse media de UEFA hebben beticht van vriendjespolitiek. Hij gaf daarbij aan naar huis te kunnen, omdat hij niet meer voor een wedstrijd op het EK in aanmerking komt.