<
>

Van Hooijdonk krijgt bij Bologna het vertrouwen dat hij bij NAC zo miste

Van de Keuken Kampioen Divisie naar de Serie A. Een droomtransfer voor Sydney van Hooijdonk, die de rokende puinhopen van NAC Breda achter zich heeft gelaten en inmiddels is gepresenteerd bij zijn nieuwe club Bologna. “Zij kwamen met een plan, stappen, geduld en vertrouwen in mij. Ik had meteen het gevoel: dit wil ik.” Juist dat wat hij miste bij NAC dus. Hij is blij dat het gezeik voorbij is en ja, NAC… “Ik ben niet blij hoe het nu gaat. Maar hoe het leeft. Dat maakt aan de andere kant ook nog mooier.” Overigens is een verhuur nog niet helemaal van de baan, al lijkt de winterstop een beter moment. En dan een grote speler worden bij Bologna. “Zij denken dat ik er binnen 1, 2 jaar kan staan.”

'Zien iets in mij'

Vooral geduld is een belangrijke factor. Want Van Hooijdonk leeft niet onder een steen en weet dat het niveauverschil groot is. “Het is een grote stap, van een club uit de Keuken Kampioen Divisie naar een stabiele middenmoter in de Serie A. Zij weten dat ik nog dingen moet verbeteren. Ze zien iets in mij. Ze denken dat ik hier grote stappen kan maken en uiteindelijk een hele belangrijke speler kan worden.”

Gevoelsmens

Van Hooijdonk is dus geen breedteaankoopje. “Zij zeggen niet: je moet er binnen twee weken staan. Dat is niet heel reëel. Zij hebben echt het vertrouwen dat er binnen 1, 2 jaar kan staan. Dat is voor mij belangrijk, dat ze het vertrouwen EN het geduld hebben. ’t Was niet van we nemen je erbij en je zoekt het maar uit. Echt een ontwikkelingsplan met schema’s. Wat ik eigenlijk heb gemist de afgelopen jaren. Zij kwamen daar meteen mee. Toen dacht ik dit is het voor mij. Ik ben een gevoelsmens, dan is vertrouwen belangrijk.”

Eindelijk vrij

Dat had ie al een tijdje niet meer gevoeld? “Dat was wel duidelijk toch?” Het afscheid uit Breda was lastig, nu niet meer. “Dat is wel een tijdje geleden. Ik ben blij dat al het - tussen haakjes – gezeik dr’op zit. Het was ook vermoeiend voor mij. Ik was er klaar mee allemaal. Ik had echt iets kan het niet voorbij zijn. Nu is alles gewoon duidelijk. Er is een last van mijn schouders. Ik ben weer lekker vrij. En blij dat ik hier ben.”

Typisch NAC

In Breda is het inmiddels onrustiger dan ooit zou je bijna zeggen. Trainer onder druk vertrokken, de club staat de tegelijk in brand en te koop. “Typisch NAC. Zo is het zo vaak. Ik vind het niet leuk hoe het gaat nu. Maar ze komen er altijd weer bovenop. Maar ja, iedereen weet hoe NAC is. Een ontzettend moeilijke club. Dat maakt het aan de ene kant ook weer mooi, hoe erg het leeft. Je kan het van twee kanten bekijken. Het is een hele moeilijke club, maar dat maakt het juist nog mooier.”

Toch verhuur?

Ook veel Eredivisieclubs, Heerenveen bijvoorbeeld, zaten achter de aanvaller aan. En er is nog een klein kansje dat Van Hooijdonk weer op de markt komt. “In eerste instantie had ik het gevoel: als ik bij Bologna zou tekenen, zou ik gelijk verhuurd willen worden, want ik wil graag spelen.” Dat is van de baan? “Dat is nog steeds niet 100% uitgesloten, maar ik heb nu gesproken met de directeur. Die vond het het beste idee om in ieder geval de voorbereiding hier mee te draaien.”

Eerste spits

En die mag er zijn. “We spelen oefenwedstrijden tegen Dortmund, Liverpool… Daar ga je enorm van leren. Als ik dan hier een half jaartje kan acclimatiseren, de taal leren. Als ik dan, wat vrij normaal is, niet zoveel zou spelen. Dan zou ik een half jaartje wel kunnen gaan voetballen ergens.” En dan snel weer terug. “Ik wil uiteindelijk wel de komende 2, 3 jaar hier de spits gaan zijn. Ik ga er niet vanuit dat het dit jaar al is, maar ik wil hier eerste spits worden.”

Landgenoten

Bij Bologna treft Van Hooijdonk landgenoten Mitchell Dijks, al zou die in de belangstelling staan van AS Roma, nu Leonardo Spinazzola lang is uitgeschakeld. En Jerdy Schouten (oud-Telstar), die al eerder de stap waagde vanuit de KKD. "Ik hem heb gesproken. Hij heeft me bijgepraat. Hij was ook enthousiast. Ze hebben hem daar ook de tijd gegeven. Hij heeft zich na half jaar zich in basis gespeeld. Hij zei het is hard trainen, heel hard trainen. Na een half jaar ben je al zoveel sterker. Dat gaf me nog meer het gevoel dat dit de juiste keuze was.”

Lopen, lopen, lopen

Inmiddels heeft de spits de eerste trainingen afgewerkt en voorlopig is de bal nog niet gesignaleerd op het veld. "Lopen, lopen, lopen en wat krachttraining. In de voorbereiding zijn ze niet zo bekend met de bal." En ze zijn in Italie niet zo heel stipt. Zo was de feestelijke presentatie van Van Hooijdonk om twaalf uur gepland. "Dat werd uiteindelijk een uur of vijf. Daar moet ik nog even aan wennen."

Spaghetti Bolognese

En toch is Van Hooijdonk is al aardig ingeburgerd. Toen de belangstelling bekend werd, nam hij meteen een cursus Italiaans. “Als het niet doorgaat is het toch ok gewoon leuk?” En hij is al een eindje op streek. “Veertien lesjes!” En hij heeft ontdekt dat Bologna een bijzonder gezellige stad is. “Hier zijn op een woensdagavond om half 12 de terrassen nog stampvol! Echt heel gezellig.” En uiteraard de spaghetti Bolognese… “Die heb ik op de eerste avond dat ik hier was al besteld.”

Hieronder het hele interview met Sydney van Hooijdonk.