<
>

´Kuipers fluit EK-finale´

Björn Kuipers krijgt de finale van het EK toegewezen door de UEFA. Dat melden meerdere media. Het wordt voor de Oldenzaler de eerste finale van een eindronde. Hij krijgt de voorkeur boven landgenoot Danny Makkelie en Duitser Felix Brych. Zij krijgen beiden een halve finale toegewezen. Makkelie leidt Engeland - Denemarken en Brych fluit Italië - Spanje.

Voor Team Kuipers is de finale de vierde wedstrijd van dit toernooi. Eerder gaven zij leiding aan twee groepswedstrijden, was Björn Kuipers vierde man bij de wedstrijd Engeland-Kroatië en floot hij de kwartfinale Tsjechië-Denemarken. Het wordt de afscheidswedstrijd van Team Kuipers op dit niveau. Hij floot eerder al 1 keer de Champions League-finale, 2 keer de Europa-League finale en 1 keer de finale van de Confederations-Cup.

Dick van Egmond, coördinator van de scheidsrechters in het betaald voetbal, kon zondagavond nog niet bevestigen dat Björn Kuipers de finale van het Europees kampioenschap fluit. "Ik wil niet op de zaken vooruitlopen. De UEFA komt maandag met mededelingen. Dat wacht ik af."

De zaak kwam aan het rollen nadat de Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir in Turkse media de UEFA zou hebben beticht van vriendjespolitiek. Hij gaf daarbij aan naar huis te kunnen, omdat hij niet meer voor een wedstrijd op het EK in aanmerking komt. Daar voegde hij aan toe dan Danny Makkelie de halve finale tussen Engeland en Denemarken krijgt toegewezen, en Kuipers de finale op Wembley fluit. Het AD schreef kort later dat "bronnen" het nieuws inmiddels aan de krant hadden bevestigd.