<
>

Denemarken wint wel van Tsjechië en gaat door naar halve finale

ANP

Wat Nederland niet lukte, is Denemarken wel gelukt: winnen van Tsjechië. In Bakoe werd in de kwartfinale met 1-2 gewonnen. Oranje kwam tot geen enkele doelpoging in Boedapest. Thomas Delaney kopte Denemarken al in de vijfde minuut op voorsprong in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Kasper Dolberg verdubbelde vlak voor rust de score. De spits scoorde ook al tweemaal in de achtste finale tegen Wales (2-0).

Patrik Schick verkleinde in de 49e minuut de achterstand namens Tsjechië. De spits maakte zijn vijfde doelpunt op de Europese eindronde. Hij trad in de voetsporen van zijn landgenoot Milan Baros, die met vijf treffers topscorer van het EK van 2004 in Portugal werd.

Denemarken stuit woensdag in de halve finale op de winnaar van het duel van zaterdagavond tussen Engeland en Oekraïne.

Niet te stoppen

Denemarken is na een valse start voorlopig niet meer te stoppen op het EK. De Denen zijn in het toernooi gegroeid, na het drama met Christian Eriksen in de verloren openingswedstrijd tegen Finland. De spelmaker werd getroffen door een hartstilstand. Hij zakte op het veld in elkaar en moest gereanimeerd worden. Zonder Eriksen, die het ziekenhuis na een paar dagen mocht verlaten, verloren de Denen ook van België. Ze hebben zich daarna op indrukwekkende wijze opgericht. De ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand maakte zowel in de laatste groepswedstrijd tegen Rusland (4-1) als in de achtste finales tegen Wales (4-0) vier doelpunten.