<
>

Oranjevrouwen gaan na 'uitzwaaitraining' voor goud

De Oranjevrouwen lijken klaar voor de Olympische Spelen in Japan. Met de nadruk op 'lijken', want nog niet alle speelsters zijn al 100% gefocust op het winnen van een gouden medaille. "Meer gestrest eigenlijk want je moet al je koffers pakken, juiste kleren meenemen en al die dingen", zegt Daniëlle van de Donk na afloop van de 'uitzwaaitraining'. "Dus ik denk dat we daar nog een beetje mee in het hoofd zitten in plaats van ons echt al voorbereiden. Dat doe je wel als je daar bent."

Van stress lijkt bij Jackie Groenen geen sprake. "Ik heb het gevoel dat iedereen klaar is, iedereen is fit. Dus we hebben er allemaal heel veel zin in."

Goed plan B
Groenen genoot van de honderden fans die zaterdagmiddag naar de KNVB Campus in Zeist kwamen om de Olympische selectie nog één keer aan te moedigen. "Het was leuk om de fans er toch nog een beetje bij te hebben. Natuurlijk is het wel jammer. We hadden heel veel zin om gewoon in een vol stadion te spelen. Maar dit is een goed plan B." Groenen doelt op de uitzwaaiwedstrijd tegen Zuid-Afrika. Die ging niet door aangezien het Zuid-Afrikaanse team in verband met enkele coronabesmettingen niet kon afreizen naar Nederland.

Gaan voor goud
Het doel van de Oranjevrouwen op de Spelen is duidelijk. "We gaan voor goud maar een medaille is al heel mooi", zegt Van de Donk. Vivianne Miedema vult aan: "Het is wel de hoop. Natuurlijk hopen we allemaal dat we terugkomen met een plak." Het zijn uitspraken waar bondscoach Sarina Wiegman zich wel in kan vinden. "Als je kijkt naar de afgelopen twee toernooien, het EK en WK, dan vinden wij zelf ook dat wij hoog moeten eindigen. Dat wij voor een medaille moeten gaan. Natuurlijk hebben wij een droom en een missie maar wat dat uiteindelijk zal worden zien wij wel."

Vol knallen
Voor Wiegman worden de Olympische Spelen haar laatste kunstje als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, met wie ze Europees kampioen werd (2017) en een tweede plaats behaalde op het WK (2019). Binnenkort gaat Wiegman aan de slag als bondscoach van de Engelse vrouwen. Ze wil deze zomer dus in stijl afsluiten. "Het is het laatste toernooi in deze setting met elkaar, staf en spelers. Dat voelen wij ook wel. We willen echt nog één keer in deze setting vol met elkaar knallen."