<
>

IOC gaat deels mee in wens Wiegman tot 'uitbreiding' selectie

Pro Shots

Het Internationaal Olympisch Comité heeft deels gehoor gegeven aan de wens van bondscoach Sarina Wiegman van de Oranje Leeuwinnen tot uitbreiding van de selectie op de Olympische Spelen. Wiegman selecteerde 22 speelsters en vroeg samen met een groot aantal andere landen en de FIFA of vier reserve-speelsters in Japan deel van de groep mogen uitmaken.

Wiegman kreeg woensdag te horen dat de wedstrijdselectie weliswaar uit 18 voetbalsters blijft bestaan, maar een belangrijke verandering is dat de vier reserves geen vaste reserves hoeven te zijn. "Elke wedstrijd mag je, als je dat om wat voor reden dan ook zou willen, vier andere speelsters op de tribune zetten", legt de bondscoach uit.

"Het is nu ook zo dat je een speler later in het toernooi weer terug mag wisselen. Als iemand bijvoorbeeld een lichte blessure oploopt of om een andere reden niet inzetbaar is, is het niet direct einde toernooi. Die speelster kan dan later weer aansluiten."

Wiegman blij

Wiegman is blij met de extra opties. "Het liefst hadden we een groep van 22 speelsters gehad, maar dit is al een hele stap vooruit. Het is mooi dat we het IOC met elkaar, dus met de andere landen en de FIFA, hebben kunnen overtuigen."

Keepster Loes Geurts, Anouk Dekker, Renate Jansen en Inessa Kaagman waren aanvankelijk aangewezen als de vier reserves. De selectie is inmiddels bijna compleet. Lieke Martens, Dominique Janssen en Lineth Beerensteyn sloten woensdag aan bij de groep. Alleen Merel van Dongen en Geurts komen er nu nog bij.

Van Dongen heeft enkele dagen vrij gekregen nadat de Spaanse competitie afgelopen weekend werd afgerond. Geurts heeft nog clubverplichtingen.

De voetbalsters spelen hun eerste wedstrijd op de Spelen op 21 juli, twee dagen voor de officiële openingsceremonie, in het Miyagi-stadion van Rifu tegen Zambia. Op 24 juli nemen de 'Leeuwinnen' het daar ook op tegen Brazilië. De derde groepswedstrijd is op 27 juli in Yokohama tegen China.

In dit aritkel is informatie gebruikt van het ANP.