<
>

Reünie Van Bommel en Ihattaren? "Altijd belangstelling voor goede spelers"

Mark van Bommel is woensdag gepresenteerd als nieuwe trainer van VfL Wolfsburg. De 44-jarige Limburger begint daar aan zijn tweede klus als hoofdtrainer nadat hij anderhalf jaar geen club had.

Van Bommel ziet het helemaal zitten om aan de slag te gaan bij de club. "Ik heb in Duitsland een aantal jaar gespeeld, maar dit is gewoon mooi. Echt Duits: goed georganiseerd, gestructureerd en alles is voor handen. Dus alle voorwaarden zijn er om goed te presteren. Met mij is het heel goed. Je wil als trainer aan de slag. Anderhalf jaar niks gedaan; dat heeft zijn redenen, want er ontstond corona. Vorig jaar is er in Nederland en Duitsland bijna niks gebeurd qua wisselingen van trainers. Dit jaar zijn het er hier in Duitsland volgens mij acht of negen en dat was het zo'n een beetje in de coronatijd."

Toch had de coach al eerder kunnen instappen bij een andere ploeg. "Het gevoel was niet goed. Na een half jaar had ik al een club om te trainen, maar dan ga je trainen om te trainen. En het gevoel moet goed zijn. Ik heb met Jörg Schmadtke en Marcel Schäfer hele goede gesprekken gevoerd. Ik zei na het eerste gesprek tegen mijn vrouw: 'het gevoel is hier heel goed' en dat was aan de andere kant ook zo. Wolfsburg is een hele goede club en is vorig jaar vierde geworden."

Ihattaren en Berghuis
De coach geeft aan dat hij Mohamed Ihattaren niet meer belt, maar nog wel eens app-contact heeft met zijn voormalig pupil. "Als jonge jongen heb ik hem naar de Onder 19 gehaald. Ik vind hem een fantastische speler die onder mij een hoog niveau heeft gehaald. Mo is gewoon een topspeler. Waar ik ook naartoe zal gaan, Mo zal altijd genoemd worden. Het is gewoon een goede gast en goede gozer waar ik het altijd goed mee kan vinden." Of de middenvelder daadwerkelijk naar Duitsland komt? "Voor goede spelers hebben we altijd belangstelling."

Ook Steven Berghuis werd nadrukkelijk in verband gebracht met de nieuwe club van Van Bommel. "We hebben wel een keer contact gehad. Hij heeft ook contact gehad met Wolfsburg, maar we willen jonge spelers. Steven is een goede speler, ik wilde hem ook naar PSV halen en hij heeft een hoog rendement met goals en assists. Maar op dit moment speelt dat niet."

Medialandschap
Bij zijn presentatie in Wolfsburg liet Van Bommel blijken dat hij zin heeft om weer aan het werk te gaan, in een competitie waar hij als speler van Bayern München grote successen vierde. "Ik heb vroeger veel naar de Bundesliga gekeken en de competitie is alleen maar groter geworden", aldus de 44-jarige Limburger, die eind 2019 werd ontslagen als hoofdtrainer van PSV. "De laatste jaren heb ik Wolfsburg wat meer van een afstand gevolgd, net als de competitie. Doordat ik hier als voetballer heb gespeeld, ken ik het medialandschap nog een beetje."

Wolfsburg werd afgelopen seizoen vierde en komt komend seizoen zodoende uit in de Champions League. "De ambities zijn hoog. Elke sporter wil zich iedere keer verbeteren. Vorig jaar ging het geweldig. Maar of de club nou achtste of twaalfde was geworden, maakte voor mij niet uit."

Attractief voetbal
Van Bommel heeft, ondanks dat hij nog niet op het trainingsveld heeft gestaan, wel een idee hoe hij VfL Wolfsburg wil laten spelen. "Ik wil attractief voetbal gaan spelen en heb een idee hoe ik dat wil doen. Maar dat is ook afhankelijk van de kwaliteiten van de spelers. Het zou mooi zijn als mensen zeggen: dat is een elftal van Van Bommel. Het mooiste om te zien is als spelers snappen hoe je wilt spelen. Anders moet je iets anders gaan doen."

In Duitsland wordt Van Bommel geassisteerd door Kevin Hofland, met wie hij een verleden heeft. "Ik ken hem al heel lang, want we hebben samen bij Fortuna Sittard in de jeugd gespeeld, net als later bij PSV en Oranje. Later zijn we elkaar tegengekomen als jeugdtrainer van PSV en we hebben altijd contact gehad. We kunnen elkaar altijd de waarheid vertellen en het moest denk ik zo zijn."

Weghorst
Van Bommel heeft nog niet alle spelers kunnen ontmoeten. "Eerder deze week heb ik een aantal spelers gesproken, ook via WhatsApp. Ook Wout Weghorst heb ik gesproken en hij baalde natuurlijk van de uitschakeling op het EK. Als Nederlander had ik het ook niet verwacht."

Na een heel seizoen zonder werk, kijkt Van Bommel weer uit naar een terugkeer in de dug-out. "Mensen die me kennen, weten dat ik altijd hongerig ben. Wat ik heb geleerd uit mijn periode bij PSV? Dat een goede band met de spelers het belangrijkste is. Natuurlijk neem ik mee wat er is gebeurd, maar het is anderhalf jaar geleden. In de tussentijd is er veel veranderd."