<
>

Frank de Boer praat met KNVB over toekomst

Pro Shots

Frank de Boer praat dinsdagmiddag al met voetbalbond KNVB over zijn toekomst als bondscoach van het Nederlands elftal. De Boer staat nog tot het WK van eind volgend jaar in Qatar onder contract bij de KNVB, maar het is na een mislukt EK de vraag of hij die verbintenis mag en wil uitdienen.

De 51-jarige De Boer praat met de top van de KNVB, die bestaat uit de directeuren Eric Gudde en Nico-Jan Hoogma. Gudde gaat over drie maanden met pensioen en wordt als directeur betaald voetbal opgevolgd door Marianne van Leeuwen. Het ligt voor de hand dat dinsdag al duidelijk wordt of De Boer op 1 september op de bank zit als Oranje de WK-kwalificatie hervat met een uitwedstrijd tegen Noorwegen.

De bondscoach wilde zondag na de uitschakeling door Tsjechië (0-2) in de achtste finales van het EK niet uitgebreid ingaan op zijn toekomstplannen. "Op dit moment zit ik met een ongelooflijke kater", zei De Boer. "Zoals altijd na een groot toernooi gaan we evalueren. Ik zit nu vol in mijn emotie. Het lijkt me beter om nu niet alles te delen wat ik voel. Dit doet vooral heel veel pijn nu."

In de spiegel kijken

De Boer voelde zich verantwoordelijk voor de uitschakeling in de achtste finales. "Dus ook ik moet in de spiegel kijken", zei de bondscoach, die in september vorig jaar de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman opvolgde bij Oranje.

Onder De Boer wist Nederland zich niet te plaatsen voor de eindronde van de Nations League. Oranje begon in maart met een nederlaag tegen Turkije (4-2) aan de kwalificatie voor het WK van 2022. De Boer kreeg tijdens het EK veel kritiek vanwege de speelwijze van Oranje met drie centrale verdedigers. Toch won het Nederlands elftal de groepswedstrijden tegen Oekraïne (3-2), Oostenrijk (2-0) en Noord-Macedonië (3-0). Tegen de Tsjechen stortte Oranje in elkaar nadat Matthijs de Ligt met rood van het veld was gegaan. De Boer kreeg na de nederlaag in Boedapest ook veel kritiek op zijn wissel van Donyell Malen voor Quincy Promes.

De Boer startte zijn trainersloopbaan in 2006 als jeugdtrainer bij Ajax. De 112-voudig international was de rechterhand van bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal op het WK 2010. Na vier landstitels met Ajax werd hij na 84 dagen ontslagen bij Internazionale. Crystal Palace zette hem na 77 dagen op straat. Atlanta United nam na zo'n anderhalf jaar afscheid van de oud-verdediger van onder meer Ajax en FC Barcelona.

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.