<
>

Frank de Boer stapt op als bondscoach van Oranje

Frank de Boer is opgestapt als bondscoach van het Nederlands efltal. De reden daarvoor de pijnlijke uitschakeling van het Nederlands elftal in de achtste finales van het EK. Nederland verloor tegen alle verwachtingen met 2-0 van Tsjechië. De KNVB meldt dat het contract van De Boer alleen was verlengd bij het behalen van de kwartfinales.

Frank de Boer trekt zelf zijn conclusies: "Vooruitlopend op de evaluatie heb ik besloten niet verder te gaan als bondscoach. De doelstelling is niet gehaald, dat is duidelijk. Toen ik in 2020 benaderd werd om bondscoach te worden vond ik het een eer en een uitdaging, maar ik was me ook bewust van de druk die er meteen vanaf mijn aanstelling op zou komen te liggen. Die druk neemt nu alleen maar toe, en dat is geen gezonde situatie voor mij, noch voor de selectie in aanloop naar zo’n belangrijke wedstrijd voor het Nederlands voetbal op weg naar WK-kwalificatie. Ik wil iedereen bedanken, natuurlijk de fans en de spelers. Complimenten ook aan de directie die hier op de campus voor een echt topsportklimaat hebben gezorgd.”

Het wegvallen van De Boer betekent dat Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB, op zoek moet naar een nieuwe bondscoach: “Ondanks alle inzet van Frank is de doelstelling van minimaal de kwartfinale halen niet bewerkstelligd. Als die niet bereikt zou worden zouden we evalueren, wat eventueel een andere uitkomst zou hebben kunnen brengen. We hadden op een beter EK ingezet, dat is niet gelukt. De keuze voor Frank heeft anders uitgepakt dan we hadden gehoopt. Er moet nu door mij, na goed intern overleg, een opvolger gevonden worden. Daarbij is haast geboden, want 1 september spelen we alweer de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in Oslo. We gaan nu verder evalueren, breder dan de coach alleen, het profiel aanscherpen, het werk doen wat van ons hier verwacht mag worden.”

Scepsis

Het huwelijk tussen Frank de Boer en de KNVB is van korte duur geweest. Op 23 september 2020 werd hij aangesteld als bondscoach. Direct na zijn aanstelling waren er al een hoop sceptische geluiden vanuit de voetbalwereld. Reden voor de scepsis: de afgelopen reputatie van De Boer. De 51-jarige trainer was succesvol in zijn periode bij Ajax maar werd daarna achtereenvolgens ontslagen bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United. Slechte resultaten en matig voetbal waren telkens het motief. José Mourinho noemde De Boer in zijn tijd bij Crystal Palace zelfs: ''de slechtste manager in de geschiedenis van de Premier League.''

Slecht begin

Toen Ronald Koeman op 19 augustus koos voor FC Barcelona en opstapte bij de KNVB, werd de naam Frank de Boer al snel genoemd als een potentiële opvolger. Hij zat op dat moment zonder club en er waren mensen die er vertrouwen in hadden dat hij zijn Ajax-successen kon herhalen. Een maand na het vertrek van Koeman werd duidelijk dat De Boer ook daadwerkelijk zijn opvolger werd en op zeven oktober debuteerde hij als bondscoach met een vriendschappelijk wedstrijd tegen Mexico. De wedstrijd in de Johan Cruijff Arena werd met 1-0 verloren. Een slecht begin dus...

Daarna werden de resultaten iets beter, zo werd er gelijk gespeeld tegen Spanje en Italië. Nederland eindigde wel achter Italië in de Nations League en mag daarom in oktober niet meedoen aan het finaleronde van het toernooi. Uiteindelijk is De Boer vijftien wedstrijden bondscoach geweest. Hij won daavan acht wedstrijden, speelde er vier gelijk en verloor er drie.

5-3-2 en het sms'je van El Ghazi

Ook de aanloop naar het EK ging gepaard met een behoorlijke dosis wantrouwen. In de voorbereiding werd bekend dat Frank de Boer graag in een 5-3-2 formatie wilde spelen. Dat kwam hem vooral in de wedstrijd tegen Schotland (2-2) op veel kritiek te staan. Ondanks de kritiek bleef De Boer vasthouden aan het systeem. Ook kreeg hij veel kritiek vanwege de manier waarop hij de afvallers liet weten dat zij niet bij de definitieve selectie zaten. Anwar El Ghazi kreeg via een sms’je te horen dat hij niet tot de 26-koppige selectie hoorde en Jeremiah St. Juste had helemaal niks vernomen van de bondscoach. Dit terwijl De Boer zei dat hij iedereen persoonlijk had gebeld.

Eenmaal tijdens het EK werd er in de groepsfase nog wel gewonnen van Oekraïne (3-2), Oostenrijk (2-0) en Noord-Macedonië (3-0), maar in de knock-out fase kwam dus meteen die fatale wedstrijd tegen Tsjechië waardoor Oranje weer op zoek moet naar een nieuwe bondscoach.