<
>

Ajax en Feyenoord niet akkoord met NL League

Pro Shots

Vorige week kwam er groot nieuws uit Zeist. De clubs in Nederland willen verder zonder de KNVB en zelf een competitie beginnen: de NL League. Het plan is om vanaf 2025 een nieuw format te maken voor het Nederlandse voetbal. De meerderheid is akkoord, maar Ajax en Feyenoord zien voorlopig nog niks in het nieuwe format, meldt Voetbal International.

Het plan is dat de overkoepelende organen van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie (de ECV en de CED) één entiteit worden. De clubs gaan het competitieschema zelf bepalen en de verdeling van het geld gaat voortaan via een ranglijst die niet stopt bij de nummer laatst uit de Eredivisie, maar alle 34 clubs behelst. Het wordt voor clubs ook niet meer mogelijk om te degraderen uit de Eerste Divisie.

Ajax maakt zich vooral zorgen om de financiële gevolgen van de nieuwe opzet. In het plan gaat het over de jaarlijkse verdeling van het geld dat wordt verdiend in Europa. Commercieel directeur van Ajax, Menno Geelen, laat aan VI weten dat hij niks ziet in het idee dat Ajax meer geld moet afstaan dan ze op dit moment al doen:

''Wij geloven in een league-model, dragen al veel bij en vinden het ook belangrijk samen een sterke competitie te hebben. Daarom vinden we dat we het geld dat we samen in de Eredivisie verdienen evenrediger kunnen gaan verdelen om daarmee samen een sterke competitie te hebben en samen te kunnen groeien. Maar in geen enkel land wordt een club gedwongen Europese inkomsten af te staan. Het is niet zo dat wij even rustig gaan toekijken hoe ze ons geld afpakken. Willen wij in Europa concurreren, dan moeten wij daar ook zelf de risico’s in nemen. Wij dragen als Ajax veel, verreweg het meest van alle clubs, bij aan de ECV en het Nederlandse voetbal, maar het houdt ook ergens op. We zien liever een goed onderbouwd plan hoe we samen kunnen groeien en echt de zesde competitie van Europa kunnen worden, dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax verdeeld gaan worden.''

Ook Feyenoord ziet nog niet direct een voordeel. Zij weten nog niet wat de verandering in de competitiestructuur betekent voor de club en wil pas instemmen als dat duidelijk is.

Overigens zijn Feyenoord en Ajax niet de enige clubs die (nog) tegen de nieuwe plannen zijn. De Graafschap en MVV willen ook meer duidelijkheid voor ze een ja-stem kunnen geven.