<
>

Gorter waant zich in speeltuin, Pasveer wil speeltijd

Vandaag is Ajax begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Met twee nieuwe keepers. De 37-jarige Remko Pasveer leek rond met Vitesse over een langer verblijf, maar tekende na een verrassende last-minute belletje van Marc Overmars een 2-jarig contract in Amsterdam. De 21-jarige Jay Gorter had na zijn recordseizoen - 25 clean sheets bij Go Ahead Eagles - de clubs voor het uitkiezen. Maar toen Ajax zich meldde, was de keus snel gemaakt. Gorter moest op zijn 14de vertrekken bij zijn droomclub en nu is de superfan terug bij zijn echte liefde. “Dat doet wel wat met je. Ik voel me een klein kind in de speeltuin, die terug is in de speeltuin waar ie het meest van houdt.”

André Onana is nog geschorst en Maarten Stekelenburg is gelukkig nog op pad met het Nederlands elftal. De twee nieuwe doelmannen stonden wel voor het eerst op het veld. Het duo maakte onverwacht kennis. “Dat was wel grappig. We kwamen toevallig samen aan met de auto. We wisten niet waar we moesten zijn, hoe we moesten lopen. Zijn we samen alles gaan zoeken. Dan leer je elkaar beter kennen.”

Gevraagd wat Pasveer van zijn nieuwe collega vindt, grapt hij: “Die kan er niks van, haha. Nee, die komt hier ook met een doel. Hij is nog wat jonger en heeft nog veel jaren voor zich. Die kan hier fantastische stappen zetten.” Gorter heeft zich voorgenomen goed om zich heen te kijken bij de landskampioen, zijn favoriete speeltuin dus. “Ik was wel een beetje gespannen. Dit is onwerkelijk. Grote spelers die straks terugkomen. Jongens waar je tegenop kijkt… Dat is gewoon… Dat wordt goud waard. Ga het zo goed mogelijk aanpakken en ook wel een beetje genieten van andere jongens, hoe die het aanpakken in de voetbalwereld. Jongens die er al liepen toen ik een ukkie was.”

Pasveer arriveerde uiteraard in topvorm, na een zomer fitnessen, tennissen, voetballen en padellen. “Ik doe dat altijd. Niet om me extra te bewijzen ofzo.” Hij komt om te knokken voor speeltijd en zal aan het begin van komend seizoen de concurrentiestrijd aan moeten gaan met Maarten Stekelenburg, die nog een jaartje ouder is. “Zin in. Zij zijn nog bezig met een doel op het EK. Dat volgen we natuurlijk van afstand. Ik heb zin in onze samenwerking. Zin om er een mooi seizoen van te maken. Iedereen kent ‘m, ik ook natuurlijk van zijn eerste periode hier. Maar dat hij het goed doet, is een gegeven. Ik ga mijn uiterste best doen om speelminuten te krijgen. Ik denk dat dat een gezond doel is.”

Maar ook Gorter is een serieuze concurrent. Hij verbrak vorig seizoen het 50 jaar oude record van GVAV-doelman Tonny van Leeuwen (23 clean sheets in een seizoen) door 25 keer de nul te houden. Door dat superseizoen zal Pasveer zijn lange carrière niet afsluiten bij Ajax, zo onthulde hij vandaag grappend. Want ook Pasveer was ooit succesvol doelman in Deventer. “Hij heeft mijn record afgepakt bij de Eagles, qua clean sheets. Dus na Ajax wacht mij nog een jaartje Go Ahead om dat record weer terug te pakken.”